НОВИНИ

Ислямска държава пое отговорност за атентата в нощен клуб в Истанбул

Ислямска държава пое отговорност за нападението в нощния клуб в Истанбул, където на връх Нова година мъж застреля 39 души и рани десетки. Издирването на нападателя продължава. Няма промяна в състоянието на пострадалата при атаката българка, съобщи посланикът на България в Турция - Надежда Нейнски.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева БТА
10:31, 02.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:26 мин.
По света

В Новогодишната нощ въоръжен мъж застреля 39 души в заведението. Десетки бяха ранени. Нападателят все още се издирва.

"В продължаващата, благословена операция на Ислямска държава срещу защитниците на кръста, в Турция един героичен воин на халифата нанесе удар в един от най-прочутите нощни клубове, където християните празнуваха своя вероотстъпнически празник", се казва в изявлението на ИД. То бе публикувано в интернет сайтове и в приложението за текстови съобщения Телеграм. Автентичността му не може да бъде проверена.

В него се казва, че нападението в Истанбул е било извършено в отговор на заповед на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади да се атакува Турция, предаде ДПА.

Сред жертвите и ранените в атентата има много чужденци. Сред убитите 25 са чужди граждани, допълва Асошиейтед прес. Сред тях има граждани на Русия, Франция, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Йордания, Либия, Индия и Израел, припомни по-рано днес ТАСС. Сред ранените има и българка.

;

В изявлението на Ислямска държава се казва, че нападението е извършено от "героичен войн". Това е поредната атака, за която терористичната организация поема отговорност. Разследването продължава. В турски медии се появи информация, че стрелбата в Рейна е продължила около 7 мин, а нападателят е успял да изстреля най-малко 180 патрона. Пристигнал е на място с такси. И днес екип от експерти пристигна в заведението за събиране на още доказателства. Повяви се и ново видео, което показва хладнокръвната стрелба.

Преди да влезе в клуба, в който по последни данни е имало най-малко 600 души, стрелецът е убил намиращ се наблизо туристически агент и охранител. По думите на брат му, той се е разминал с двойния бомбен атентат край стадиона Бешикташ от преди 3 седмици, при който загинаха 44 души. Две трети от загиналите в популярния клуб са чужденци, сред тях има граждани на Русия, Франция, Тунис, Ливан, Индия, Белгия, Канада, Саудитска Арабия. Днес телата им ще бъдат предадени на консулски служители от съответната държава. Турските граждани осъждат остро поредния атентат.

Есреф Кочар, жител на Истанбул: "Натъжени сме, тъжни сме да видим как Турция става част от водещите новини с тези инцидент. Бях убити хора - някои живеят тук, други са дошли просто да се забавляват... Срам за онези, които са го извършили, за онези, които са дали заповед за това!"
Фатих Туран, жител на Истанбул: "Нямам какво да кажа... Тероризмът е злина! 39 души бяха убити! Осъждам атаката... какво повече да кажа."

И те, и официалните власти изразиха надежда, че стрелецът в най-ското време ще бъде заловен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франсоа Оланд на посещение в Ирак
Франсоа Оланд на посещение в Ирак
Пътеводител в света на сватбите
Пътеводител в света на сватбите