"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Шри Ланка в неделя, съобщи Ройтерс, като се позова на свързаната с джихадистката групировка агенция "Амак". Броят на жертвите на нападенията нарасна до 321 души. По данни на УНИЦЕФ сред тях има най-малко 45 деца. Днес в страната е ден на национален траур.

Извършителите на нападенията в Шри Ланка са бойци на "Ислямска държава". Това съобщение на ислямистката групировка беше разпространено чрез нейната информационна агенция "Амак" без обаче да бъдат предоставени доказателства за твърдението.

Властите в Шри Ланка обвиняват местна екстремистка групировка за атентатите в неделя. Разследването до момента е установило, че те са отмъщение за стрелбата в джамии в нозозеландския град Крайстчърч на 15 март, когато бяха убити 50 души.

В деня на национален траур в Шри Ланка бяха извършени и първите масови погребения на жертвите, сред които има десетки деца, включително 18-месечно бебе.

Кристоф Булиерак, Фонд на ООН за деца - УНИЦЕФ: До момента имаме информация за 45 убити деца при атаките в Шри Ланка. Броят им може да се увеличи. 13 са загинали в Батикалоа, 27 - в Негомбо, има и пет деца чужденци. Много деца в момента се борят за живота си.

Шри Ланка от снощи е в режим на извънредно положение. Президентски указ дава на силите за сигурност повече правомощия за издирването на заподозрени, като до момента са извършени 40 ареста.

В страната набира сила дискусия можело ли е да бъде избегната трагедията. Официални лица разкриха, че още преди седмици са били отправени предупреждения, че местна джихадистка групировка планира самоубийствени атаки срещу църкви. Защо разузнаването не е реагирало адекватно, засега е въпрос без отговор.

Днес е ден на национален траур в Шри Ланка

Днес е ден на национален траур в Шри Ланка

Ден на национален траур в Шри Ланка в памет на жертвите, загинали при серията бомбени нападения в църкви и хотели. Броят им продължава да расте и те в...