НОВИНИ

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Ансбах

27-годишният сириец, който се взриви в германския град Ансбах по време на музикален фестивал, е трябвало да бъде депортиран в България, където е бил регистриран при влизането си, съобщи германското министерство на вътрешните работи. Във видео, намерено в мобилния му телефон, той се кълне във вярност на групировката "Ислямска държава" и заплашва с отмъщение в Германия.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче веле
17:56, 25.07.2016
Чете се за: 02:23 мин.
По света

15 души бяха ранени при нападението снощи. Преди минути групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Ансбах чрез своята информационна агенция.

Според германският вътрешен министър Томас де Мезиер, атентаторът от Ансбах вече е правил два опита за самоубийство и е лежал в психиатрична клиника. Де Мезиер смята, че мотивът му може да е комбинация от суицидни нагласи и ислямистски идеи.

Баварският вътрешен министър Йоахим Херман каза, че атентатът е ислямистки - за това говори едно видео със съответното признание на мобилния телефон на сириеца, където той се позовава на лидера на "Ислямска държава" и казва, че ще убие германци като отмъщение на смъртта на много мюсюлмани.

Експлозивното съдържание на раницата на сириеца било достатъчно, за да бъдат убити или ранени множество хора, твърди Херман. А ето какво каза германският вътрешен министър Томас де Мезиер за историята на сириеца и неговата "българска връзка".

Томас де Мезиер, вътрешен министър на Германия: "Извършителят е 27-годишен бежанец от Сирия, пристигнал в Гурмания преди две години, подал молба за убежище през август 2014. Според общата европейска база с пръстови отпечатъци на търсещи убежище, той има регистрирана молба за убежище в България, после в Австрия. По това време ние сме влезли във връзка с българската страна, която ни е информирала, че му е предложена закрила като бежанец. В резултат, на 2 декември 2014, молбата за убежище в Германия е отхвърлена и е издадено предупреждение за депортация в България. Административният съд в Ансбах потвърди решението. След това са представени медицински документи за психическа нестабилност на лицето. В резултат на което заповедта за принудителна депортация е временно отменена. На 13 юли 2016 г. тя отново е задействана и следва нова покана за напусне заедно с уведомление zа депортиране в България.


;
Германия и отношението към бежанците след нападенията  

Мнозина обвиняват Ангела Меркел като косвен виновник за атентатите… Особено в социалните мрежи тези дни циркулира едно вулгарно "обяснение" в кавички: Меркел ги покани, сега германците сърбат попарата. По него се налагат многобройни уточнения. Да, миналата година германската канцлерка реагира спонтанно и недообмислено на трагедията с бежанците, но онова, което тя каза, не беше някаква покана - тя просто припомни, че според германската конституция всеки преследван човек има право на честна процедура за даване на политическо убежище в Германия. Оттогава насам в страната действително влязоха близо милион и половина души.

Според приблизителните оценки половината от тях бягат от войната в Сирия и в Ирак, другата половина навярно са икономически мигранти. Службите в Германия, разбира се, проверяват под лупа дали сред тези хора няма и потенциални джихадисти. Цифрата на заподозрените расте, но в сравнение с общия брой е нищожна - под наблюдение са едва 410 души. Тоест, огромният приток на пришълци действително увеличава опасността, но виждате, че във Франция и без бежанци джихадистите извършват ужасни злодеяния. И по никакъв начин не бива всички бежанци да се слагат в кюпа „терористи", защото това просто е огромна лъжа за сметка на стотици хиляди нещастни хора, които се нуждаят от закрила.

Дълбоката причина за случващото се всъщност е глобализацията - фактът, че границите в този свят станаха наистина много по-пропускливи, че благата са разпределени изключително неравномерно между бедните и богатите страни, а Европа няма как са се скрие в хралупата си. Тази шеметна тенденция кара мнозина да изпитват голямо объркване и несигурност, а интернет и социалните мрежи неимоверно нагнетяват тези усещания. В една такава ситуация много лесно гърмят и бушоните - травмирани хора с психически разстройства или с лабилна психика просто избухват - и избиват случайни жертви.

Александър Андреев пак припомня: паниката е неуместна, защото има в десетки пъти по-голяма вероятност да загинеш при автомобилна катастрофа или като се подхлъзнеш във ваната, отколкото да станеш жертва на тероризъм в Европа. Ислямистите искат тъкмо това: да предизвикат паника. Те се опитват да превърнат проблема на глобализацията в проблем между мюсюлманите и немюсюлманите. И надигащата се в Европа тревога, дори неприязън към мюсюлманите е тяхната най-голяма награда. Ето защо е особено важно да не се поддаваме на истерията и да не играем по свирката на ислямистите, които искат да превърнат тукашното общество в огледален образ на своето: настръхнало, налудничаво и агресивно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки срещу енергийната бедност
Мерки срещу енергийната бедност
​Нов живот за излязъл от употреба танкер
​Нов живот за излязъл от употреба танкер