НОВИНИ

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Париж

Стрелба в центъра на Париж снощи. Един човек загина, а други трима бяха ранени на емблематичния булевард "Шанз-Елизе". Жертвата е 37-годишен полицай, други двама негови колеги са ранени, както и една туристка. "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. В момента на атаката течеше и последния предизборен дебат преди президентските избори във Франция тази неделя.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:21, 21.04.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Около 21:00 часа местно време полицейски микробус спира на червен светофар на "Шанз-Елизе". Секунди по-късно е атакуван от неизвестен стрелец. Загива един полицейски служител.

Мъж: Видях полицейски микробус, до него спря един сив автомобил. Паркира зад буса, от него слезе мъж с Калашников и откри огън, може би около 6 изстрела. Целеше се в полицаите. Изтичах за да се скри в един магазин и видях как полицаите застреляха нападателя. Около мен имаше 50-ина души, повечето бяха чужденци, чудеха се какво става. Успокоих ги, че полицаите са го застреляли. Бях на по-малко от два метра от буса, можеше да загина.

За минути един от символите на френската столица е залят от море от сини полицейски сирени.

Шанз-Елизе е отцепен, хората са предупредени да не приближават района, а на място започва полицейска акция. Органите на реда ликвидират стрелеца още на място, но се смята, че той е имал и съучастник, който се издирва.

Вижте какво каза кореспондентът на БНТ в Париж Юлия Талева.

;

Президентът Франсоа Оланд заяви, че нападението безспорно е с терористичен характер. Той ще свика и извънреден кризисен щаб.

Франсоа Оланд, президент на Франция: Тази нощ на Шанз-Елизе беше извършено нападение, чиято цел бяха полицейски служители. Един от тях загина, други двама са ранени. Разследването ще покаже кой и защо го е извършил, но по всичко изглежда, че това нападение е с терористичен характер.

В момента на нападението, в Париж течеше и заключителният дебат между кандидат-президентите. Всички те осъдиха стрелбата и обявиха, че ще прекратят предизборната си кампания.

Еманюел Макрон, кандидат-президент на Франция: Първата работа на президента е да защитава. Тази нощ, докато ние тук разговаряхме, най-малко един полицай беше убит. Тази заплаха е неизбежна и ще бъде част от ежедневието ни с години.

Нападателят е идентифициран, но засега самоличността му не се съобщава. Според анонимни източници от полицията, стрелецът от Шанз-Елизе е 39-годишен мъж, живеещ в предградието на Париж Сен е Марн. Съобщава се, че той е бил обект на антитерористичното разследване. Издирва и друг, за когото се смята, че е пристигнал с влак от Белгия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима министри ще отговарят пред НС за урана във водата на Хасково и Първомай
Трима министри ще отговарят пред НС за урана във водата на Хасково и Първомай
Барак Обама е разговарял по телефона с Макрон
Барак Обама е разговарял по телефона с Макрон