НОВИНИ

Ислямска държава пое отговорност за новогодишния атентат в Истанбул(ОБОБЩЕНИЕ)

Ислямска държава пое отговорност за атаката срещу нощния клуб в Истанбул в новогодишната нощ. Турската полиция задържа 12 души във връзка с атентата, но нападателят все още се издирва. Властите разпространиха снимка от охранителни камери на атентатора. При нападението загинаха 39 души, 26 от които са чужденци. Едно тяло все още не е идентифицирано.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:02, 02.01.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Това е най-издирваният човек в Турция. От Ислямска държава го нарекоха "героичен воин от халифата". Той пристигнал в заведението с такси. Според шофьора, нападателят говорел турски език с централно-азиатски акцент.

В турските медии се появиха предположения, че може да е от Узбекистан или от Киргизстан. Нападението срещу заведението, обаче, не е било организирано като самоубийствено. Според експерти убиецът е хладнокръвен и е подготвил много добре атаката и бягството си.

ФРАНСОА АЛ АСМАР, оцелял при атентата в клуб "Рейна"
Той стреля веднъж, помислих си, че е пиян или просто ядосан. Чух автоматична стрелба. Криех се зад маса, но вероятно рамото ми е стърчало. Той се целеше по хората на пода, не стреляше във въздуха.

Ужасът продължил седем минути.

ФРАНСОА АЛ АСМАР, оцелял при атентата в клуб "Рейна"
Ако не бях седнал, а бях залегнал на пода, със сигурност щях да съм мъртъв.

Собственикът на нощния клуб отрече твърденията да е получавал предупреждение от американското посолство за готвен атентат срещу заведението. Той обаче увери, че в новогодишната нощ в клуба е имало строги мерки за сигурност.

МЕХМЕТ КОЧАРСЛАН, собственик на клуб "Рейна"
Не знам как е успял. Но този човек е дявол, не мога по -друг начин да го нарека. Дори не мога да го нарека терорист.

Днес беше погребан охранителят на клуба,един от първите убити. Преди време той оцелял при атентата край стадиона в Истанбул.

26 от жертвите на новогодишния атентат са чужденци, повечето от арабски държави. Сред загиналите има и гражданин на Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличен трафик през Дунав мост
Увеличен трафик през Дунав мост
Изцяло обновена е детската градина в Корница
Изцяло обновена е детската градина в Корница