Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за днешния терористичен акт в афганистанската столица Кабул. При експлозиите в шиитски културен център и осведомителна агенция загинаха 41 души. Ранени са над 80 души, съобщиха властите.

Атаката започва с един силен взрив. Според съобщението на "Ислямска държава" той е дело на атентатор самоубиец. Взривът избухва в залата на шиитския културен център "Табаян".

Там има дискусия по повод 38-ата годишнина от съветското нахлуване в Афганистан, с участието на студенти. Сред загиналите има жени и деца. Докато към сградата прииждат хора, избухват още два взрива. По данни на властите те не са причинили нови жертви.

За мишена на атентата първоначално беше сочена информационната агенция. Тя се намира до културния център и там е загинал един репортер.

През последните месеци зачестиха нападенията на "Ислямска държава" в западната част на Кабул. Там живеят повечето шиити в града е сред тях нараства недоволство срещу властите, които не успяват да ги защитят. В тази ситуация има опасения, че джихадистите се опитват да разпалят война между сунитите и шиитите в Афганистан, отбелязва Би Би Си.

Десетки загинаха при атентат в Кабул

Десетки загинаха при атентат в Кабул

Най-малко 40 души загинаха и 30 бяха ранени при днес бомбено нападение в столицата Кабул, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от свет...

© БТА