НОВИНИ

"Ислямска държава" пое отговорност за терористичния акт в Кабул

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за днешния терористичен акт в афганистанската столица Кабул. При експлозиите в шиитски културен център и осведомителна агенция загинаха 41 души. Ранени са над 80 души, съобщиха властите.

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:49, 28.12.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Атаката започва с един силен взрив. Според съобщението на "Ислямска държава" той е дело на атентатор самоубиец. Взривът избухва в залата на шиитския културен център "Табаян".

Там има дискусия по повод 38-ата годишнина от съветското нахлуване в Афганистан, с участието на студенти. Сред загиналите има жени и деца. Докато към сградата прииждат хора, избухват още два взрива. По данни на властите те не са причинили нови жертви.

За мишена на атентата първоначално беше сочена информационната агенция. Тя се намира до културния център и там е загинал един репортер.

През последните месеци зачестиха нападенията на "Ислямска държава" в западната част на Кабул. Там живеят повечето шиити в града е сред тях нараства недоволство срещу властите, които не успяват да ги защитят. В тази ситуация има опасения, че джихадистите се опитват да разпалят война между сунитите и шиитите в Афганистан, отбелязва Би Би Си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната здравна каса е на ръчна обработка, за да няма пациенти без лекарства
Столичната здравна каса е на ръчна обработка, за да няма пациенти без лекарства
Събориха 12 постройки в рибарското селище „Френклиман“
Събориха 12 постройки в рибарското селище „Френклиман“