НОВИНИ

„Ислямска държава“ се финансирала в САЩ чрез eBay

Терористичната групировка "Ислямска държава" финансира дейността си в САЩ чрез фиктивни сделки в системата за електронна търговия eBay. Това съобщи „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на разсекретени наскоро документи на ФБР.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:02, 11.08.2017
Чете се за: 00:23 мин.
По света
ислямска държава финансирала сащ ebay

Получателят на паричните средства бил някой си Мохамед Елшинави, арестуван през 2016 година в щата Мериленд по подозрения за връзки с ИД. Той предлагал в eBay оферти за продажби на принтери, а съучастниците му се представяли като „купувачи“ и прехвърляли пари на „продавача“.

Според ФБР планирало се е тези средства да се използват за „финансиране на терористични актове“ или за „оперативни цели“ на американска територия, както е свидетелствал самият Елшинави.

Вестникът посочва, че подобни схеми се използвали и в други държави. Всъщност Елшинави бил част от световна мрежа, простираща се от Великобритания до Бангладеш.

Тя е използвала подобни схеми за финансиране на ИД и е била управлявана от вече покойния Сифул Суджен, който бил ключова фигура в ИД, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Третокласният път между Мездра и Роман е тотално разбит
Третокласният път между Мездра и Роман е тотално разбит
Откраднати са 16 старинни икони от църквата в село Режанци
Откраднати са 16 старинни икони от църквата в село Режанци