НОВИНИ

"Ислямска държава" унищожи най-стария християнски манастир в Ирак

Още един паметник на човешкото културно наследство беше изгубен завинаги. Терористичната организация "Ислямска държава" е унищожила най-стария християнски манастир в Ирак - "Свети Илия" в Мосул.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:34, 20.01.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Устоял на превратностите на историята и времето в продължение на 1400 години, манастирът вече е само спомен. Доказват го сателитни снимки.

Стивън Ууд, анализатор на сателитни снимки: "Тази снимка е от 27 август 2014 г. Следващото изображение от този район е от 28 септември 2014 г."

Изводът е, че манастирът е разрушен бързо, за седмици.

Стивън Ууд, анализатор на сателитни снимки: "Нищо не е останало - само купчини камъни, вероятно, но нищо което да напомня за манастира".

Издигнат е между 582 и 590 година след Христа. В първите векове от съществуването му молитви тук са отправяли монаси, оставили надписи по стените. С течение на времето се превръща във важен център на християнството в Ирак.

Свещеник Пол Табит Хабиб, Ирак: "Историята на християнството в Мосул беше варварски изравнена със земята".

Свещеникът разказва, че храмът е привличал и християни, и мюсюлмани в Мосул. Описвали са го поети, историци и пътешественици.

Сюзан И. Бот, изследовател, Университет на Аризона: "Трябва да скърбим, защото бъдещето поколения никога няма да могат да застанат на това място и да видят това, което е било пред очите на предците ни".

Така манастирът "Свети Илия" стана част от черния списък над 100 обекта - религиозни храмове и архитектурни паметници, библиотеки, музеи изтрити от лицето на земята в Сирия и Ирак от терористичната групировка Ислямска държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ледена епоха в Русе
Ледена епоха в Русе
Ваксината Пентаксим е напълно безвредна за децата, твърди здравният министър
Ваксината "Пентаксим" е напълно безвредна за децата, твърди здравният министър