Ислямска военна коалиция за борба с тероризма беше създадена в Саудитска Арабия. В обединението участват 34 държави, а оперативният команден център ще е в Рияд.

Някои от страните, които влизат в състава на новата коалиция са Йордания, Египет, Турция, Катар и Пакистан. Съединените щати също оглавяват коалиция от 65 страни, които са участват в бомбардировки срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, но коалицията действа без съгласието на местните власти. Около 90 на сто от въздушните удари се извършват Военновъздушните сили на Вашингтон. Освен това няма координация с Русия, която също нанася удари срещу терористите в Сирия.

Новият съюз възнамерява да се бори с терористите в Ирак, Сирия, Либия, Египет и Афганистан. Саудитският министър на отбраната Салман Ал Сауд заяви, че ислямската коалиция ще координира своите действия с други държави, международни организации и институции. Създаването на военния съюз е резултат от срещата на представители на сирийските политически и военизирани групи, които се противопоставят на Башар Асад преди седмица в Рияд. Целта на форума беше търсене на решение на сирийския конфликт.


Разследване на британския "Файненшъл таймс" показа, че приходите на терористичната групировка „Ислямска държава“ от събиране на наложения от тях данък "закат" в окупираните територии на Ирак и Сирия са сравними с печалбата им от търговията с петрол. За миналата година тази сума достига размер от 450 милиона долара. Налогът, за който съобщават британските журналисти, е доста подобен на ДДС и се събира от въоръжени бойци на групировката спрямо продажбите на дребно.