НОВИНИ

Исмаил Хания е новият лидер на палестинското движение Хамас

Исмаил Хания е новият лидер на „Хамас“, стана ясно след вътрешните избори във формацията. До момента той беше ръководител на палестинското ислямистко движение за Ивицата Газа и се очаква да остане отговорник за региона. Така Хания замества досегашния лидер Халед Мешал, който живее в изгнание в Доха, а и вече достигна лимита си от два мандата на поста. В първите дни на май „Хамас“ промени за пръв път в своята история политическата си програма. Тя прие идеята за палестинска държава в границите от 1967 г., като настоя за „политическия“, а не религиозен характер на конфликта си с Израел.

bnt avatar logo
от БТА/БГНЕС
16:11, 06.05.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света
исмаил хания новият лидер палестинското движение хамас

В документ на арабски и английски език се казва, че движението добавя в хартата си от 1988 г. следния текст: „Установяването на напълно суверенна и независима палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Йерусалим е формула за национален консенсус“. Документът съдържа 42 точки и бе публикуван онлайн на сайта на организацията.

Друга важна точка в тези допълнения е разграничаването на евреите като „религиозна общност от една страна и от друга - окупацията и ционисткия проект“. В текста е заложено и дистанциране на "Хамас“ и египетските „Мюсюлмански братя“.

От кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху окачествиха новия документ като „лъжлив“.

"Хамас“ е считана за терористична организация от САЩ, ЕС и Израел, а много от лидерите й са обект на санкции.

Допълвайки за пръв път от близо 30 г. своите основополагащи текстове, тя се опитва да се върне в международните преговори, смятат експерти.

Основната промяна е признаването на държавата Палестина в границите от 1967 г., преди израелската окупация на Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ подготвят модернизация на румънската военна база Михаил Когълничану
САЩ подготвят модернизация на румънската военна база "Михаил Когълничану"
Из цялата страна честваха Гергьовден и Деня на храбростта (СНИМКИ)
Из цялата страна честваха Гергьовден и Деня на храбростта (СНИМКИ)