НОВИНИ

Испания достигна до единствения изход от политическата криза - избори

Испания достигна до единствения възможен изход от политическата криза. 4 месеца след изборите и след няколко неуспешни опита за съставяне на кабинет, крал Фелипе Шести съобщи, че няма друг вариант, освен да издаде указ за извънредни избори. През декември в Испания се проведе парламентарен вот, на който нямаше категоричен победител и за първи път от десетилетия управляващите загубиха позиции. Причината - възхода на "новите играчи" в испанската политика.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:00, 27.04.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

След двудневни консултации с политическите лидери, крал Фелипе Шести призна - изборите са неизбежни. Новината беше очаквана - парламентарният вот през декември показа, че е настъпил краят на продължилия 42 години двупартиен модел. В парламента влязоха нови играчи - лявата радикална партия Подемос, която е испанския еквивалент на гръцката СИРИЗА и либералното движение Суидаданос, в превод Гражданите.

;

Премиерът Рахой излезе като победител от изборите, но радостта му беше кратка. С едва 122 места в 350-местния парламент, нямаше шанс да състави кабинет.

Мариано Рахой, лидер на Народната партия:
"Най-доброто нещо за Испания, щеше да бъде коалиция между нас и Социалистите. Нямахме нищо против, но и не държахме в нея да влязат и Суидаданос. Това щеше да бъде широка коалиция, с огромна подкрепа. Опитах се, но така и не получих доверието на парламента."
;

През февруари последваха два неуспешни опита на втората сила - социалистите - да съставят кабинет, но Подемос и нейния лидер Пабло Иглесиас отказаха да влязат в коалиция и с Народната партия и със социалистите.

Педро Санчес, лидер на социалистите:
"Иглесиас никога не е имал реално намерение да си сътрудничи с нас. Той не може да преживее мисълта, че страната ще се управлява от социалисти. През последните 4 месеца, именно той и премиерът Рахой направиха всичко възможно, за да бойкотират опитите ни да съставим правителство."

Големият победител се оказа лявата радикална партия "Подемос" и съюзниците й, които й си осигуриха 69 места в долната камара на парламента. Последната дума в опитите за съставяне на коалиция, имаше лидерът им Пабло Иглесиас, който заяви, че няма си сътрудничи с Народната партия, а в последствие бойкотира и Социалистите.

Пабло Иглесиас, лидер на Подемос:
"Имаше два възможни варианта - правителство на Народната партия или на нашата - Подемос. Отворени сме за диалог с другите политически сили и точно това смятаме да направим след изборите - ще протегнем ръка на Социалистите."

Основните партии в Испания имат една обща кауза - оставането на Каталуния в Испания. Тя обаче не успя да ги обедини през последните 4 месеца. Очаква се изборите да се проведат на 26 юни, но според анализатори, няма гаранция, че те ще сложат край на политическата безизходица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тормоз над медицински сестри в Александровска болница
Тормоз над медицински сестри в Александровска болница
К. Добрев: Искаме да свалим завесата и да разбулим някои тайни в БСП
К. Добрев: Искаме да свалим завесата и да разбулим някои тайни в БСП