Испания е разделена от предстоящия в неделя референдум за независимостта на Каталуня, който може да доведе до плетеница от конфликти. Властите в Мадрид пзабраниха допитването, но управляващите в автономната област са категорични: вот ще има. Въпросителните след евентуалния референдум са много, но най-актуалният въпрос всъщност е ще успеят ли каталунците изобщо да отидат до урните в неделя.

Джанан Дурал предлага кратък обзор на събитията, довели до референдума за независимост на Каталуния, обявен за неделя.

„Ще гласуваме“, „Искаме демокрация“, „Това е държавата Каталуния!“ - това са само част от лозунгите, които вече няколко седмици огласят улиците на Барселона и други каталунски градове. В неделя се очаква гражданите да отговорят на въпроса искат ли Каталуния да стане независима държава.

Джорди Грапера, привърженик на идеята за независимост: Това е борба както за самото ни право да гласуваме на референдум за самоопределяне, така и за правото ни да можем сами да решаваме кой и как да ни управлява.

Но още преди да са отишли до урните, управляващите в Мадрид вече имат своя отговор - не. Не на провеждането на референдум и категорично „не“ на отцепване на Каталуния от Испания.

Часове остават до референдума за независимост на Каталуния

Часове остават до референдума за независимост на Каталуния

Часове остават до началото на забранения от Мадрид референдум за независимост на Каталуния. Испанските власти са твърдо решени да го осуетят като пр...

Опитите да бъде попречено на каталунския референдум започнаха със забрана за провеждането му от Конституционния съд, продължиха с обиски на печатници, ангажирани с предизборни материали и бюлетини. Последваха арести на 14 каталунски политици и официални лица, участващи в подготовката на референдума. Лидерът на Каталуния - Карлес Пучдемон, обвини правителството на Мариано Рахой в репресии.

Карлес Пучдемон, президент на Каталуния: Ако съдим по полицейското присъствие наоколо, може да останем с впечатлението, че укриваме оръжия за масово унищожение, ядрен арсенал или пък сме наркокартел. Двама от всеки трима от силите за борба с безредиците, в момента са тук - за да попречат на какво? На това опасно нещо, наречено референдум ли? Това не просто е абсурдно, но и няма да ни спре да отидем до урните.

Напрежението по оста Барселона-Мадрид датира от десетилетия. По време на режима на генерал Франко, каталунският език е забранен. Постепенно областта си издейства все повече правомощия, но според управляващите в Каталуния - крайно недостатъчно. През 2006-та каталунците гласуваха за разширяване на тяхната автономност - в случая - по-широки данъчни права и официален статут на нация. Това обаче беше отхвърлено от управляващите.

През 2014 г. отново имаше референдум, в който 80% от гласувалите поискаха независимост. Той обаче беше със символичен характер. Сега управляващите на автономната област са категорични - ако хората гласуват за отделяне, Каталуния ще стане самостоятелна държава.

Карлес Пучдемон, президент на Каталуния: Референдум, макар и възпрепятстван от държавата, но подкрепен от гласоподавателите, си остава референдум. Трябва да бъде ясно, че каталунците са народ, който има правото свободно и по демократичен начин да определят съдбата си. Никой не може да промени този факт.

Какъв е залогът? Каталуния допринася средно с 20% от брутния вътрешен продукт на Испания и осигурява 1/4 от износа на страната. Тя е втората най-богата област, притегателен център за туристите и все по-активно развиващ се промишлен център. Именно икономически са основните аргументи на каталунците за отцепване. Вместо да внасят в общата икономика на Испания, те предпочитат сами да разпределят огромните си приходи. Нещо, от което упправляващите в Испания трудно биха се лишили.

Ще има ли референдум за независимостта на Каталуния?

Ще има ли референдум за независимостта на Каталуния?

Напрежение в Испания заради забранения от Мадрид референдум за независимост на Каталуния, насрочен за неделя. Властите в Барселона обещават да премин...

И докато Мадрид и Барселона продължават със взаимните нападки, Европа и светът предпочитат да запазят мълчание и да не се намесват. Евентуалното разцепване на териториалната цялост на Испания може да доведе до ефекта на доминото и да се засилят сепаратистките настроения в редица други държави на Стария контитнент. Въпросителните след евентуалния референдум са много, но най-актуалният въпрос всъщност е - ще успеят ли каталунците изобщо да отидат до урните в неделя.