Испанското министерство на правосъдието е наредило на повече от 600 общини в страната да премахнат символи в чест на диктатора Франсиско Франко.

Така нареченият закон за „историческата памет“, одобрен през 2007 г., изисква премахването на всички останали символи на Франко, като статуи и имената на улици, носещи имена на генералите на диктатора. Допускат се някои изключения за произведения, особено с религиозно или художествено значение.

Названията на поне 1171 улици и площади в Испания са свързани с фигури от епохата на Франко, пресмята министерството на правосъдието.

Затова управляващият директор на отдел „Историческа памет“ на министерството е писал до всичките 656 общини, в които все още има символика с настояване за „незабавно изтегляне на щитове, емблеми, табла и други предмети“, които отбелязват диктатурата.

След като дойде на власт през юни, премиерът социалист Педро Санчес реабилитира паметта на стотиците хиляди републикански жертви на Гражданската война в Испания през 1936-39 г. и четирите десетилетия диктатура при Франко, който почина през 1975 г.

Правителството планира и да есхумира останките на Франко от огромен мавзолей, издълбан в планината в Долината на падналите край Мадрид и да ги премести преместени на по-дискретно място.

Роднините на Франко оспорват плановете в съда.

Законът за историческата памет, приет от предишна социалистическа администрация, цели да даде по-голямо признание на жертвите от двете страни на Гражданската война, предизвикана от бунта на Франко срещу избрано правителство на републиката.