НОВИНИ

Испания може да се върне в часовата зона на Гринуич

Правителството на Испания ще обсъди дали се откаже от решението на диктатора Франсиско Франко и да се върне към часовото време по Гринуич, съобщи днес министърът на заетостта Мария Фатима Баниес Гарсия.

bnt avatar logo
от БТА
20:53, 12.12.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
испания върне часовата зона гринуич

Първоначално Испания е част от часовата зона по Гринуич, заедно с Великобритания и Португалия. Преди около 70 години обаче Франко премества времето с един час напред, за да бъде страната "в час" със съюзника си - нацистка Германия.

Според поддръжниците на връщането на часовниковата стрелка с един час назад, това ще подобри ниската производителност на труда в Испания и ще даде възможност за по-добро съчетаване на личния и професионалния живот. Заради часовата зона испанците имат по-дълго работно време и приключват работа по-късно от останалите европейци.

Министърът на труда заяви пред парламента, че иска да уеднакви работните часове с останалите европейски страни.

"Искаме работният ни ден да приключва в шест вечерта и за да постигнем това, ще работим за споразумение с представителите на бизнеса и синдикатите", заяви Баниес Гарсия.

Народната партия на премиера Мариано Рахой и по-малката партия Сиудаданос ("Гражданите") договориха реформата през август. Основната опозиционна сила - Испанската социалистическа работническа партия - също подкрепи промяната, което засилва вероятността реформата да бъде приета от силно разделения парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците от село Константиново имат нужда от транспорт
Учениците от село Константиново имат нужда от транспорт
Родители спряха децата си от 19-то училище заради агресивен ученик
Родители спряха децата си от 19-то училище заради агресивен ученик