Испания отмени международните заповеди за арест и исканията за екстрадиране на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и на петима други каталунски представители, издирвани по обвинения в бунт. Заповедта остава в сила на територията на Испания, където бившият премиер може да бъде задържан и съден.

Решението на испанския Върховен съд да отмени международната заповед за арест на Пучдемон и останалите каталунски лидери идва след отказа на германски съд да екстрадира бившия регионален лидер по обвинение в бунт. Според властите в Берлин, единствено обвиненията във финансови злоупотреби са легитимни.

След каталунския референдум за независимост, Карлес Пучдемон избяга първо в Белгия, по-късно във Финландия и накрая отиде в Германия. Ако беше съден в Испания по обвиненията за бунт, го грозяха до 30 години затвор.

Отпадането на международната заповед за арест беше прието с възторг в редиците на сепаратистите.


Ким Тора, премиер на Каталуния: Поздравления! Най-накрая свобода, най-накрая свободна Европа! Винаги сме знаели, че правото ще бъде на наша страна. Това е огромна победа за нас!

Тора настоя за незабавното връщане на политиците от изгнание, както и за освобождаване на деветимата каталунски политици, които вече няколко месеца са в испански затвор. Испанската заповед за арест на Пучдемон обаче остава в сила. Ако той се окаже на територията на Испания, трябва да бъде задържан.

Пучдемон не се страхува да бъде върнат в Испания

Пучдемон не се страхува да бъде върнат в Испания

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че не се страхува да бъде върнат в Испания.