НОВИНИ

Испания посрещна националния си празник с политическа криза

Испания чества днес националния си празник на фона на кризата с Каталуния. В Мадрид ще се проведе военен парад, а довечера е приемът в кралския дворец. След почивните дни, премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон ще трябва да даде отговор дали наистина е обявил независимост. Испанският министър-председател Мариано Рахой му даде срок от пет дни.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:50, 12.10.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Испанският премиер Мариано Рахой даде срок на каталунския лидер да внесе яснота в положението с областта.

Мариано Рахой, премиер на Испания": В случай на положителен отговор или ако няма отговор, господин Пучдемон ще трябва да отмени така наречената декларация за независимост. За да отговори, той има срок до понеделник, 10:00 часа. За отмяна на независимостта срокът е до вторник, 19 октомври ".

Ако се наложат извънредни мерки, Рахой има подкрепата на опозционната Социалистическа партия. В замяна премиерът консерватор се съгласи на евентуални промени в конституцията и по- точно частта за отношенията с автономните области.

Карме Форкадел, предс.на парламента на Каталуния" Премиерът Рахой е на исторически кръстопът , той трябва да реши да избере диалога или нечие посредничество, или да продължи да упражнява репресии.Той има историческата отговорност да реши конфликта по политически път."

Прословутият член 155 от испанската конституция, който отнема автономност, досега не е бил прилаган. Всички са на мнение, че задействането му е сложно и неясно. Испания започна празненствата по случай националния си празник, с корени още от 15 век. На 12 октомври испанците честват откриването на Америка от Христофор Колумб. Това става по време на първата му експедиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинение в подкуп на полицейския началник от Пловдив
Прокуратурата повдигна обвинение в подкуп на полицейския началник от Пловдив
​Пенсионери са получили по-ниска индексация на пенсиите си от 2,4 %
​Пенсионери са получили по-ниска индексация на пенсиите си от 2,4 %