НОВИНИ

Испания преди парламентарните избори в неделя

Испания е пред важен избор в неделя. Тогава в страната се провеждат парламентарни избори и е почти сигурно, че никоя партия няма да има мнозинство. Засега управляващата консервативна Народна партия води в проучванията. Който и да състави новото правителство в Мадрид, ще трябва да се справя главно с тежка икономическа ситуация и сепаратизма на областта Каталуния.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:45, 18.12.2015
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Преди четири години Народната партия Мариано Рахой спечели доверието на разочарованите от социалистите избиратели. Двете партии се редуваха в управлението на страната, но трудните времена родиха нови движения.

Рахой вдигна данък общ доход, макар че обеща да не го прави, оряза и заплати в обществения сектор . Мерките бяха поискани от евросъюза заради влошената испанска икономика и безработица, стигнала 27 процента. Нагледен пример за строителния и кредитен бум и последвалия крах през 2008 - ма стана градчето Вилануева де ла Торе. 87 процента от къщите тук са купени на кредит. Сега 54 семейства са заплашени да останат на улицата.

Луис Мартинес, безработен жител на Вилануева де ла Торе: "Знам, че накрая ще ми вземат всичко, но дотогава ще останем тук."

Драстичните мерки и от социалистити, и от консерваторите предизвикаха недоволство , а то доведе до поява на нови партии, които сега на път да влязат в парламента. Затова младите водачи на партиите Подемос и Сиудаданос бързо спечелиха популярност. Подемос е испанският вариант на гръцката Сириза. 15 процента са обявили , че ще гласуват за нея. Ако спечели обаче, Рахой ще се обърне за коалиция към центристите от Сиудаданос, предричат анализаторите.Само че 36 годишният водач на движението твърди , че няма нужда от никого във властта.

Алберт Ривера, лидер на партия Сиудаданос: " Искам да бъда премиер. Не искам да казвам на Рахой и Санчес какви промени да правят. Искам аз да ги направя."

Педро Санчес е лидерът на социалистите. Той също няма шанс да състави еднопартиен кабинет, ако изобщо спечели. Който и да дойде на власт в неделя, той ще трябва да помисли и за сепаратистките пориви на Каталуния.Така пред испанците отново се очертават трудни времена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънски превозвачи местят бизнеса си у нас?
Румънски превозвачи местят бизнеса си у нас?
ЕС удължи санкциите срещу Русия с 6 месеца
ЕС удължи санкциите срещу Русия с 6 месеца