След предсрочните избори в Испания политическото бъдеще на страната продължава да е неясно. Най-голяма подкрепа получиха социалистите, но не достатъчно, за да сформират самостоятелно правителство.

Премиерът Педро Санчес, който е и лидер на Социалистическата партия, отхвърли варианта за широка коалиция с втората политическа сила - консервативната Народна партия.

Ден след вота Каталуния отново е водеща тема. Сепаратисти блокираха магистралата, която свързва Испания с Франция.

Изборите започват да се превръщат в част от ежедневието на испанците, подобно на сиестата. С такова настроение осъмна Испания след четвъртия вот за четири години.

В новия парламент социалистите ще имат най-много депутати, но с трима по-малко от вота през април.

Педро Санчес, премиер на Испания и лидер на Социалистическата партия: Моят ангажимент е този път да създадем прогресивно правителство.

Засега възможностите за коалиция изглеждат почти невъзможни.

Като големия победител в изборите е определяна крайнодясната "Вокс", която успя да удвои депутатите си и да се превърне в третата политическа сила в Испания.

Големият губещ е партията "Гражданите". От 52 депутатски места при пролетния вот, сега те спечелиха едва 10. Поражението сложи край на политическата кариера на нейния лидер Алберт Ривера. Той обяви, че напуска политиката.

Сутринта след вота Каталуния се оказа с блокирана магистрала към Франция. Новата конфигурация в испанския парламент не дава големи надежди на сепаратистите. Блокадата беше организирана от движението "Демократично цунами", което се бори за освобождаването на осъдените 9 каталунски лидери.