НОВИНИ

Испания след нощта на парламентарните избори

Испания скъса с двупартийния модел. След близо 4 десетилетия, партията победител не е печелила избори с толкова малко гласове. На вчерашния парламентарен вот Народната партия успя да си осигури едва 123 депутатски места от 350-местната долна камара.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:35, 21.12.2015
Чете се за: 00:43 мин.
По света

След нощта на изборите политическото бъдеще на Испания изглежда все по-неясно. Избирателите наказаха Народната партия заради политиката на икономии, корупцията в страната и за това, че всеки пети в страната е безработен. За нея са гласували около 29 процента от гласоподавателите. Което означава, че за последните 4 години Народната партия е загубила доверието на близо 3 милиона и половина испанци.

Изборите се оказаха шамар и за Испанската социалистическа работническа партия. Тя е втора, но с най-лошите резултати в цялата си история. Парламентарните избори са триумф за лявата радикална партия "Подемос" и съюзниците, които й си осигури 69 места в долната камара на парламента.

Зрелищно в парламента влиза и новата либерална формация "Гражданите". Тя ще бъде представена от 40 депутати. При това разпределение на местата съставянето на коалиция изглежда все по-трудно.

Мариано Рахой, премиер на Испания: "Вярвам, че Испания има нужда от стабилно правителство. През последните четири години постигнахме много, с много усилия. Сега трябва да запазим и надградим постигнатото."

През следващите седмици Испания ще трябва да подреди политическия пъзел. Истинско предизвикателство като се има предвид, че нито десния, нито левия блок имат абсолютно мнозинство. Не е изключено да се повтори и модела на съседна Португалия. През октомври управляващите консерватори спечелиха изборите, но на власт дойде социалистическо правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипът ни атакува след месец
Грипът ни атакува след месец
33-ма нелегални мигранти от Ирак са задържани край Царево
33-ма нелегални мигранти от Ирак са задържани край Царево