НОВИНИ

Испания започва сложен процес по избирането на министър-председател

Страната е на път да бъде управлявана от коалиционно правителство.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:02, 21.12.2015 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Парламентарните избори вчера премахнаха двупартийния модел на управление от 42 години насам. Най-много гласове спечели управляващата дясна Народна партия, но тя не може да състави еднопартиен кабинет. Очертават се трудни преговори за коалиция.

От трибуна с огромен надпис "Благодаря" десният премиер на Испания Мариано Рахой приветства привържениците си. Очаквано Народната партия на Рахой спечели най-много гласове на изборите, но не достатъчно, за да състави еднопартийно правителство. 28 процента от избирателите подкрепиха консерваторите и това е най-лошият резултат за тях от 22 години насам.

Мариано Рахой, премиер на Испания: "През последните четири години свършихме много неща, сега трябва да ги запазим".

Мерките за икономии, които наложи Рахой намалиха популярността му, но очевидно и не повишиха достатъчно рейтинга на социалистите в опозиция. Те също са с нисък резултат - 22 процента. Изборите разбиха двупартийния модел на управление на кралството и вкараха в парламента две нови партии - Подемос и Сиудаданос. Първата е лявоориентирана и е с повече гласове, втората е центристка и вече отказа да стане коалиционен партньор на Народната партия.

Нещата се усложняват, защото дори и да се формират два блока - ляв и десен, те няма да имат абсолютно мнозинство в 350-местния парламент. Решаващи ще бъдат гласовете на малките регионални партии от Каталуния, Страната на баските и Канарските острови. Така компромисът, водещ в прехода на Испания към демокрация след Франко, ще бъде водеща стратегия и днес.

Елена Дуке, жител на Мадрид: "От една страна има повече избор, от друга ще бъде по-трудно да се управлява и вероятно ще имаме нови избори".

Испанският крал Фелипе ще номинира кандидат за премиер. Това ще стане след първото заседание на парламента на 13 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Париж арестуваха двама пасажери на Ер Франс
В Париж арестуваха двама пасажери на "Ер Франс"
Гръцкият премиер иска МВФ да остане извън третия спасителен пакет за Гърция
Гръцкият премиер иска МВФ да остане извън третия спасителен пакет за Гърция