Испанската полиция идентифицира шофьора на вана от Барселона, отнел живота на 13 души при терористичен акт на булевард „Ла Рамбла”, предаде АФП. Каталунският вътрешен министър Йоаким Форн заяви пред местното радио, че "всичко подсказва, че шофьорът на превозното средство е Юнес Абуяакуб". 22-годишният мароканец е на свобода и полицията не е сигурна дали той все още се намира в Испания.

На 17 август микробус се вряза в множеството на туристическата улица „Ла Рамбла“ в Барселона, в резултат на което бяха убити 13 души. Отговорност за атаката пое терористична групировка "Ислямска държава". След това каталонска полиция ликвидира в град Камбрил, в южната част на автономната испанска област, петима терористи, които се опитали да извършат терористичен акт, подобен на този в Барселона.

Вестник „Ел Паис“ писа, че имамът от каталонския град Рипол, провинция Жирона, мароканецът Абделбаки ес Сати, е главният организатор на терористичните актове. Твърди се, че имамът е водач на терористична клетка и е отговорен за радикализирането на терористите и насърчаването им да извършат нападенията в Барселона и Камбрилс.