НОВИНИ

Испанската полиция разби банда, изработвала фалшиви кредитни карти

Испанската полиция ликвидира престъпна групировка, изработвала фалшиви кредитни карти под ръководството на алжирец, излежавал присъда за съфинансиране на атентата от 11 септември 2001 г. в САЩ, предадоха Франс прес и ТАСС. В Мадрид са арестувани 19 души, произвеждали фалшификатите, вграждайки в тях събрани от "Тъмната мрежа" (Darknet - анонимния сегмент от интернет) данни на потребители, включително пинкодове. Така измамниците получавали възможност да теглят суми от банкомати и да пазаруват в магазини, съобщи полицията.

bnt avatar logo
от БТА
16:45, 03.11.2018
Чете се за: 00:21 мин.
По света
испанската полиция разби банда изработвала фалшиви кредитни карти

Арестуваните се опитали да извършат с "клонираните" карти измами за над 5 милиона евро, но банките и други финансови учреждения блокирали много от техните трансфери. Според оценки реалните щети достигат 500 хил. евро, отбелязва ТАСС.

Главатарят на престъпната групировка - 49-годишен алжирец, чиято самоличност не се съобщава, използвал същия процес, за да подпомогне финансирането на атентата от 11 септември 2001 г. в САЩ, при който загинаха близо 3000 души. Говорителка на полицията съобщи, че мъжът е бил осъден и излежавал присъда в Испания, но не бе в състояние да посочи кога е бил освободен. Този път е действал за собствена облага, допълни тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два пожара в Родопите, край Белица гори борова гора
Два пожара в Родопите, край Белица гори борова гора
Ангелкова: Намаляването на административната тежест е ключов приоритет
Ангелкова: Намаляването на административната тежест е ключов приоритет