НОВИНИ

Испанската полиция затваря избирателни секции преди референдума в Каталуния

Испанските сили за сигурност започнаха работа по затварянето на сгради, в които би трябвало на 1 октомври да се помещават избирателни секции за референдума за независимост на Каталуния.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
11:29, 27.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
испанската полиция затваря избирателни секции референдума каталуния

Главният прокурор на автономния регион нареди полицията да спре достъпа до сградите, които ще помещават секциите. Също така на силите за сигурност беше разпоредено в деня на изборите да не допускат хора до урните.

За да си гарантират сътрудничеството на каталунската полиция, властите в Мадрид я поставиха под свой надзор в края на миналата седмица.

Съсредоточавайки се върху изборните секции прокуратурата нанася удар по логистиката, необходима за провеждането на допитването за независимост, което Мадрид вече обяви за незаконно. Властите също така заплашиха кметовете в автономния регион, че в случай на осигуряване на места за гласуване ще им бъдат повдигнати обвинения. Същото важи и за директорите на училища и други учебни заведения.

В същото време избирателната комисия на Каталуния беше принудена да подаде оставка, след като испанският Конституционен съд заплаши да наложи на всеки от членовете й глоби от 12 000 евро на ден за участие във вота.

Преди това полицията иззе близо 10 млн. бюлетини и затвори 59 сайта, които предоставят информация за референдума. Други 85 сайта са в процес на затваряне, съобщиха източници от съдебната система.

Според испанската конституция от 1978 г., която беше одобрена на референдум с подкрепата на 90% от 7-милионното население на Каталуния, дава широка автономия на региона, но подчертава „неразрушимото единство на испанската нация“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френското правителство представя днес проектобюджета си за догодина
Френското правителство представя днес проектобюджета си за догодина
ТИР разля стотици литри с бира на АМ Струма
ТИР разля стотици литри с бира на АМ "Струма"