НОВИНИ

Испанската прокуратура разследва Жозе Моуриньо за укриване на данъци

Мениджърът на "Манчестър Юнайтед" Жозе Моуриньо стана поредния човек от света на футбола, попаднал в полезрението на испанската прокуратура. Срещу него е започнало разследване за укриване на данъци по времето, когато е начело на "Реал Мадрид". Колко пари дължи "Специалният" и кои са другите футболни звезди, разследвани за данъчни измами - Джанан Дурал разказва.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:51, 20.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

54-годишният Моуриньо води Реал Мадрид в продължение на три години - от 2010 до 2013 г. Според разследването той е укрил данъци в размер на 3 млн. и 300 хиляди за 2011 г. и близо 1.7 млн. за следващата година. Засега португалецът не е коментирал обвиненията на испанската прокуратура.

Само преди дни друга португалска футболна звезда - Кристиано Роналдо получи сходни обвинения - за укрити близо 15 млн. евро. Роналдо категорично отрича да е виновен и заплаши да напусне Испания. На 31 юли футболистът ще трябва да даде показания пред съда. Двамата с Моуриньо имат и един и същи агент - Жорже Мендеш.

Други клиенти на Мендеш също са разследвани за финансови измами. Сред тях - Рикардо Карвальо и Анхел Ди Мария. Всички са обвинени в използване на сходна схема - офшорни компании на Британските Вирджински острови или Панама, където парите им няма как да бъдат проследени. От екипа на Мендеш разпространиха съобщение, в което категорично се отхвърля вероятността той да има общо с данъчните неволи на клиентите му.

Испанските власти започнаха преследването на футболисти още в първите дни след скандала Панамагейт. Най-шумно безспорно беше делото срещу Лео Меси, който получи 21 месеца пробация. Неговият колега в Барселона - Неймар също е на път да получи обвинения - за корупция и измама. Смята се, че при преминаването си в клуба през 2013-та, бразилецът е декларирал в пъти по-малка сума от реално получената за трансфера му и е ощетил испанската държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Няма информация за пострадали българи при експлозията в Брюксел​
​Няма информация за пострадали българи при експлозията в Брюксел​
Мария Габриел беше изслушана за еврокомисар (ОБЗОР)
Мария Габриел беше изслушана за еврокомисар (ОБЗОР)