НОВИНИ

Испански министри предупредиха за руска намеса в каталунската криза

Името на Русия се завъртя в спиралата на каталунската криза. Испански министри предупредиха Европейския съюз за руска намеса. Според Испания, Москва е водила кампания на дезинформация.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:50, 14.11.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Дезинформация в подкрепа на сепаратизма. Такава е кампанията, която се е водила в социалните мрежи, според испанските власти Те засекли много фалшиви профили, които пропагандирали отделянето на Каталуния.

Мария Долорес де Коспедал, министър на отбраната на Испания: Това, което знаем в Испания е, че голяма част от тази дейност е от руска територия.

Засега не е ясно дали зад намесата стои руското правителство. Министърът на отбраната заяви, че има засечени частни руски организации.

Алфонсо Дастис, външен министър на Испания: Да, имаме доказателства за интернет трафик след референдума от мрежи в Русия.

Според испанския министър на отбраната целта на виртуалната кампания била да провокира нестабилност в Европа. С твърденията на Мадрид се запозна и генералният секретар на НАТО.

Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО: Има няколко доклада за руска намеса във вътрешни политически процеси на различни държави. Но аз няма да коментирам Каталуния. Ще оставя коментарите на испанското правителство.

Дали все още съществува виртуална заплаха от дезинформация и как подобна кампания би повлияла на изборите в Каталуния на 21 декември? - испанските министри отказаха да коментират. Според представените от тях данни, освен от руска територия, интернет кампания в се е водила и от Венецуела, в по-малък мащаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 70 000 души са без подслон след земетресението в Иран
Над 70 000 души са без подслон след земетресението в Иран
Задържаха 36-годишен педофил, представял се за момиче във Фейсбук
Задържаха 36-годишен педофил, представял се за момиче във Фейсбук