Испанското правителство обяви, че са взети всички необходими мерки на 1 октомври в Каталуния да не може да се проведе референдум за независимост. Регионалните власти в Барселона обаче твърдят, че вот ще има, въпреки "репресиите", както наричат те действията на Мадрид от последните дни. Премиерът Мариано Рахой получи подкрепата на американския президент Доналд Тръмп за запазване на целостта на Испания.

Испанското правителство твърди категорично, че обявеният от него за противоконституционен референдум за независимост на Каталуния вече е осуетен. Премиерът Рахой обяви от Вашингтон, че демократичен и валиден вот не може да има при липса на избирателна комисия, отворени секции и дори бюлетини.

Мариано Рахой, министър-председател на Испания: В такава ситуация мисля, че би било редно в Каталуния да се вразумят и да сложат точка на тази история. Защото така само се генерират разделение и напрежение. Рахой незабавно получи подкрепата на домакина си Доналд Тръмп.
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Аз наистина смятам, че народът на Каталуния ще остане в Испания. Глупаво би било да не го направи. Защото става въпрос за наистина страхотна, красива и много историческа страна.
Испанската полиция затваря избирателни секции преди референдума в Каталуния

Испанската полиция затваря избирателни секции преди референдума в Каталуния

Испанските сили за сигурност започнаха работа по затварянето на сгради, в които би трябвало на 1 октомври да се помещават избирателни секции за рефере...

Рахой намери време да посети Съединените щати броени дни преди ключовия за бъдещето на Испания каталунски вот, но отмени участието си в неформалната среща на върха на Европейския съюз в петък в Талин. За разлика от Тръмп, европейските институции и останалите страни членки на Евросъюза запазват нервно мълчание за референдума. Логично е притеснението, че признание за независима Каталуния ще е прецедент, който би отприщил вълна от разпадащи се държави на Стария континент. Каталунските власти обаче обвиняват Брюксел, че нарушава демократичните устои на общността, като не се застъпва за правото на свободно изразяване на европейските граждани.

Карме Форкадел, председател на каталунския парламент: "Испанското правителство няма да успее да попречи на каталунците да гласуват. Разногласията ни няма да могат да бъдат преодолени без референдум, на който гражданите сами да определят бъдещето си.
Разделение в Каталуния преди вота на 1 октомври

Разделение в Каталуния преди вота на 1 октомври

Испанските власти не изключват ареста на каталунския лидер Карлес Пучдемон. Главният прокурор на Испания заяви ,че той има в какво да бъде обвинен, но...

Властите в Барселона твърдят, че вот ще има, въпреки конфискуването на 10 милиона бюлетини, оставките на заплашените с огромни глоби членове на избирателни комисии и запечатването на секции. Не разкриват обаче как смятат той да се проведе. Каталунците не вярват да се стигне до репресии от страна на изпратените в областта им над 2000 полицаи от силите за борба с безредици. Нито до масови арести, включително на регионалния премиер Карлес Пучдемон. Защото това би било признак на безсилие от страна на Мадрид.

Пучдемон: Испанското правителство нарушава фундаментални човешки права

Пучдемон: Испанското правителство нарушава фундаментални човешки права

Председателят на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон обвини испанския кабинет, че нарушава фундаментални човешки права, като блоки...

© БТА / AP Photo / Emilio Morenatti

Баската национална партия, която държи на власт правителството на малцинството на Рахой, заплаши да оттегли подкрепата си заради Каталуния. Затова премиерът отложи внасянето на проектобюджета за 2018 година в парламента, изразявайки засега увереност, че няма опасност от предсрочни избори.

Прокуратурата на Испания заплаши с арест кметовете в Каталония

Прокуратурата на Испания заплаши с арест кметовете в Каталония

Прокуратурата на Испания разпореди криминално разследване на кметовете в автономния регион Каталония, които окажат съдействие за организирането на реф...