НОВИНИ

Испанският конституционен съд отмени забраната на борбите с бикове в Каталуния

Испанският конституционен съд отмени днес член от регионален закон от 2012 г., забраняващ организирането на борби с бикове в област Каталуния, с аргумента, че той надхвърля компетенциите на областта, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

bnt avatar logo
от БТА
16:27, 20.10.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
испанският конституционен съд отмени забраната борбите бикове каталуния

"Каталуния има правомощието да регламентира зрелищата и да опазва животните, но коридата е част от културното наследство" на Испания, което е в компетенциите на испанската държава, уточни пред АФП източникът.

Каталуния забрани организирането на кориди на своя територия от 1 януари 2012 г., след като прие закон по гражданска инициатива, събрала 180 000 подписа.

Решението на съда вероятно ще предизвика остра реакция както от страна на защитниците на правата на животните, така и на активистите на каузата за независимост на областта, които виждат в него още една причина за "развод" между Мадрид и Каталуния.

През 2010 г. Конституционният съд вече анулира част от приет през 2006 г. нов статут на Каталуния, даващ й разширена автономия. Оттогава каузата за отцепване на областта със 7,5 милиона жители от Испания не спира да набира сила.

Испания причисли коридата към нематериалното си културно наследство през 2015 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туск: Търговското споразумение с Канада може да е последното за ЕС
Туск: Търговското споразумение с Канада може да е последното за ЕС
Боян Петров – за покоряването на житейските върхове
Боян Петров – за покоряването на житейските върхове