НОВИНИ

Испанският крал започна последен опит за съставяне на правителство

Испанският крал Фелипе Шести прие в двореца представители на няколко политически партии, за да насърчи преговори за съставяне на коалиционно правителство в последния момент.

bnt avatar logo
от БТА
20:57, 25.04.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
испанският крал започна последен опит съставяне правителство

"Няма шанс да се избегнат нови избори", заяви след разговор с държавния глава Ана Орамас, делегат от регионалната Коалиция на Канарските острови. Депутатът Исидро Мануел Мартинес съобщи, че крал Фелипе Шести е изразил желание, ако се стигне до нови избори, партиите да се въздържат от прекомерни разходи.

Очаква се консервативният премиер Мариано Рахой и лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес да посетят двореца Сарсуела утре, за да може крал Фелипе Шести да реши дали някой от тях има шанс да стане новия премиер. Ако не се стигне до съставяне на коалиция, Фелипе ще разпусне парламента и ще насрочи нови избори за 26 юни.

Крайният срок за избиране на премиер изтича на 2 май. Четирите най-големи партии в Испания не успяват да образуват работеща коалиция от изборите на 20 декември насам, на които нито една от тях не получи ясно мнозинство

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От РБ внасят нов проект за промени в Изборния кодекс
От РБ внасят нов проект за промени в Изборния кодекс
​Имението на Принс ще се превърне в музей
​Имението на Принс ще се превърне в музей