Испанският министър на икономиката Надя Калвино се оттегли от надпреварата за лидер на МВФ, точно когато правителствата на ЕС се подготвят да изберат сред кандидатите за поста, който традиционно се заема от европеец, съобщава АФП.

"Испания винаги ще се стреми да насърчава консенсус между страните от Европейския съюз, за да бъде подкрепена обща кандидатура за ръководство на Международния валутен фонд. За тази цел ние обявяваме, че правителството се ангажира да постигне европейско споразумение и икономическият министър Надя Калвино няма да участва в следващата фаза“, се казва в изявление на правителството.

Припомняме, че държавите от Европейския съюз решават днес кой да бъде европейският кандидат за наследник на Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд. Това е второ заседание, след като преди дни не беше постигнато единно решение кой да бъде посочен за директор на финансовата институция.

Кандидатът трябва да получи одобрението на най-малко 16 от 28-те страни-членки. Сред потенциалните наследници на Лагард е и българката Кристалина Георгиева.

Кой ще наследи Лагард начело на МВФ?

Кой ще наследи Лагард начело на МВФ?

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че се оттегля считано от 12 септември. Очаква се тя да замени Марио Драги к...