НОВИНИ

Пучдемон получи нов краен срок до четвъртък

Испанското централно правителство каза, че лидерът на Каталунея Карлеус Пучдемон не е изяснил дали е обявил независимост на автономната област и го призова да „изясни” нещата до 10 ч. в четвъртък.

bnt avatar logo
от БГНЕС / БТА
13:06, 16.10.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света
пучдемон получи нов краен срок четвъртък

"Правителството изразява съжаление, че председателят на каталунското правителство е решил да не отговори на искането на правителството”, каза зам.-министър председателката Сорая Саенс де Сантамария на пресконференция и добави, че „това, което беше поискано и това, което искаме, е яснота”.

След проведения на 1 октомври референдум за бъдещето на Каталуния, на който 90,18% от гласуването се обявиха за независимост, на 10 октомври регионалните власти подписаха декларация за независимост, която обаче, засега не влиза в сила.

Премиерът Рахой даде на каталунското ръководство срок до 10 ч. днес да изяснят ситуацията и настоя за ясен отговор дали е била обявена независимост.

За да избегне твърд отговор от страна на централното правителство, Пучдемон получава срок до четвъртък, за да се поправи положението.

В противен случай властите могат да прибягнат до член 155 от конституцията, който дава право за отмяна на самоуправлението на Каталуния.

;

Отговорът на каталунския лидер на призива на Мадрид да изясни дали е обявил независимост на Каталуния, не е валиден, заяви днес испанският министър на правосъдието Рафаел Катала, цитиран от агенция ЕФЕ, предаде Ройтерс.

По-рано днес Карлес Пучдемон в писмо до испанския премиер Мариано Рахой не даде ясен отговор дали е провъзгласил независимост на Каталуния миналата седмица и поднови призивите си за диалог, съобщиха световните агенции.

Испанският премиер Мариано Рахой беше дал на Пучдемон срок до 10.00 часа местно време /08.00 ч по Гринуич/ днес да изясни позицията си по независимостта, и до четвъртък - да промени да промени мнението си, ако настоява за независимост. Мадрид заплаши, че ще суспендира автономията на Каталония, ако сепаратисткият лидер избере независимостта. Испанското правителство заяви, че очаква от Пучдемон да отговори само с "да" или "не" и предупреди, че всеки двусмислен отговор ще бъде сметнат за потвърждение, че независимостта е била обявена.

В писмото си до Рахой, публикувано от местни каталунски медии, Пучдемон не отговаря директно на въпроса и вместо това заявява, че двамата трябва да се срещнат колкото се може по-скоро, за да започнат диалог през следващите два месеца. "Нашето предложение за диалог е чистосърдечно, независимо от всичко, което се случи", казва Пучдемон в писмото си, цитирано от Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двамата полицаи от 7 РПУ са обвинени за разпространение на наркотици и корупция
Двамата полицаи от 7 РПУ са обвинени за разпространение на наркотици и корупция
Кой е Себастиан Курц?
Кой е Себастиан Курц?