НОВИНИ

Испанският премиер може да замрази автономията на Каталуния

Седмица след референдума за независимост на Каталуния, протестите не спират. Хиляди хора се събраха на шествие в подкрепа на единството на Испания. И докато вчерашните демонстрации бяха спонтанни и организирани по интернет, днес зад шествията стои управляващата Народна партия. Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че не изключва никакви законови мерки срещу сепаратистите в Каталуния, включително замразяване на автономията.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:55, 08.10.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Наричат себе си "тихото мнозинство" - каталунците, които искат да бъдат испанци. Демонстрантите негодуват срещу управляващите областта сепаратисти и настояват за местни избори.

- Тук съм, защото съм както каталунец, така и испанец. Не искам никой да разделя страната.
- Трябваше да излезем и да покажем, че ние не сме малцинство, ние сме мнозинство!

Против независимостта се обяви и нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса.

Марио Варгас Льоса, писател: Испанската демокрация е тук, за да остане, и никакво сепаратиско съзаклятие няма да я разруши!

Без промени остават позициите на управляващите в автономната област и на централната власт в Мадрид. Каталунският лидер Карлес Пучдемон може и да обяви независимост във вторник по време на речта си в парламента. Премиерът Мариано Рахой обаче, е категоричен - това няма да има никакъв ефект и Каталуния няма как да се отдели.

Мариано Рахой, премиер на Испания: "Бъдете сигурни, че правителството ще попречи на всеки опит обявяването на независимост, да се превърне в нещо реално."

Рахой не изключва възможността да замрази автономията. Няколко големи банки, енергийна компания и други големи корпорации обявиха, че ще преместят централите си от Барселона в други области.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 2/3 от жителите на община Трън са гласували на частичните местни избори
Близо 2/3 от жителите на община Трън са гласували на частичните местни избори
Куба отбелязва 50 години от смъртта на Че Гевара
Куба отбелязва 50 години от смъртта на Че Гевара