НОВИНИ

Испанците гласуват на парламентарни избори

В Испания днес се провеждат предсрочни избори. До тях се стигна, след като редовният вот на 20 декември не излъчи ясен победител и водещите партии не успяха да сформират коалиционно правителство. Очаква се първа отново да излезе Народната партия на Мариано Рахой, който ръководи служебното правителство. Една нова лява коалиция може да изпревари социалистите. Настроенията неизбежно са повлияни от вота на британския референдум.

bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 26.06.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Мнозина си пожелават не само да се сдобият с редовно правителство.

Хуан Карлос Алонсо: "За мен добрият резултат би бил промяна. Но далеч от крайности и далеч от популистки действия, каквито видяхме в Обединеното кралство и които предизвикаха несигурност. Нужна е разумна промяна".

Промяна донесоха изборите в края на декември. Гневът от безработицата, суровите мерки за икономии и корупционни скандали отклони много гласове към крайнолявата партия Подемос и новата центристка Сиудаданос. Дългогодишният двупартийен модел вече е разбит. И докато Народната партия има шансове да се класира първа, социалистите може да загубят второто място от декември. Очаква се да го заеме „Унидос подемос" или „Заедно можем" - алианс на крайната левица с бивши комунисти. След сътресенията, предизвикани от решението за брекзит, испанците желаят особено силно стабилност.

Луис, собственик на бръснарница: "Надявам се партиите да се разберат, но мисля, че ще стане същото. Ще имаме същия победител и същите хора ще се карат помежду си. Дано здравият разум ни донесе съгласие".

Така мислят и анализаторите. С очакваните 20 до 30 процента от гласовете Народната партия не би могла да управлява сама. Мариано Рахой изказа желание за широка коалиция със социалистите и Сиудаданос. „Унидос подемос" също разчитат на социалистите. Големият въпрос е дали този път ще бъде преодоляна политическата безизходица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гудни Йоханесон обяви победа на президентските избори в Исландия
Гудни Йоханесон обяви победа на президентските избори в Исландия
Десислава Танева: 400 млн. лв. са загубите от санкциите срещу Русия
Десислава Танева: 400 млн. лв. са загубите от санкциите срещу Русия