НОВИНИ

От специалния ни пратеник: Истанбул се връща към нормалния си ритъм

В прякото включване в обедните новини специалният ни пратеник Иво Никодимов каза, че на площадите в Истанбул е спокойно. Все още из града се разхождат хора, развяващи знамена в подкрепа на правителството и на президента Ердоган.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:27, 17.07.2016
Чете се за: 01:35 мин.
По света

На снощния митинг, който беше тук, на площадите Истиклял и Таксим, на който митинг и самият президент Ердоган каза, че Истанбул е моторът на Турция. Истанбул е движещата сила на Турция напред и градът отново ще получи своето заслужено място, като най-важният град на републиката.

Така нощта тук приключи всъщност призори, когато и последните митингуващи се оттеглиха от площада, но пак ще продължи по същия начин тази вечер. Очаква се от 8 ч. тази вечер отново да започнат да се събират на демонстрация в подкрепа на правителството.

Продължава безплатно да работи градският транспорт в Истанбул, за да могат хората да се придвижват на площадите, на които да подкрепят правителството. И в азиатската част на града, и в Бурса, Измир, Анкара и др. големи градове на Турция.

Много наши сънародници са потърсили помощ в консулството ни. То продължава да съдейства на наши сънародници, които се намират в района на Трабзон и би трябвало тази вечер да излетят към София, но е уговорено, че ако полетът им не се състои, те ще останат настанени в хотела, в който са в момента за участие в спортно събитие.

51 наши сънародници, две групи, са били настанени в консулствот в нощта на опита за военен преврат, тъй като това са били хора, които са останали блокирани на Истанбулското летище Ататюрк, летейки транзитно през това летище и търсещи връзки за САЩ или пък за страни от Африка или далечния Изток. Наложило се е да бъдат настанени в консулството.

На други, след като летището е било отворено в смисъл - хората да могат да го напускат, е оказано съдействие да се придвижат до хотели или свои познати, при които да се настанят. Все още обстановката в Турция се оценява като сложна и като опасна, заради което консулът ни в Истанбул препоръча къде хората биха могли да търсят помощ, ако имат нужда от такава.

Ангел Ангелов, генерален консул в Истанбул
През първите часове обстановката беше изключително сложна, бих казал - ужасяваща. И поддържахме контакт само по телефона. Беше направен кризисен щаб в Генералното консулство, който действаше в активен контакт с ведомвствения кризисен щаб. Изпълняваха се указанията на Националния кризисен щаб. И след усилване на броя на хората, които пряко отговарят за контактите с българските граждани, през първите часове оказвахме единствено морална подкрепа. Да разберат, че държавата все пак е до тях. И че трябва стриктно да спазват указанията на властите и на нашите да не излизат от местат, където се намират

Иначе тук, в Истанбул, това, което мога да добавя, и в цяла Турция, продължават и полицейските действия по задържането на участници в опита за преврат, както и на такива, които са заподозрени, че са подкрепяли този опит. Бройката на задържаните непрекъснато расте. Очаква се в началото на следв. седмица в Анкара, т.е. утре или във вторник, да се изнесе и пълната, официална информация. Големият въпрос, обаче, остава на какво ниво са военните, които са организирали този опит за преврат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полетите на летище София от и за Истанбул са частично възстановени
Полетите на летище София от и за Истанбул са частично възстановени
Турция след преврата
Турция след преврата