НОВИНИ

Истанбулската конвенция отново раздвижи страстите в редиците на БСП

На днешния пленум цялото ръководство на БСП единодушно застана зад лидера си Корнелия Нинова и заяви, че няма да променя позицията си по темата. Тази реакция е била провокирана от твърдение на Нинова, че от ПЕС настояват БСП да коригира позицията си по темата. Ако това не стане, имало вероятност членството на партията в ПЕС да бъде замразено. Зам.-генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек заяви в писмена позиция до медиите, че ПЕС не борави с ултиматуми, нито упражнява натиск лично срещу някого.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:11, 10.06.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Пред пленума Нинова е казала, че имало подготвена делегация от ПЕС, която е трябвало да посети "София прайд", а след това да разговаря с ръководството на партията, но посещението е било отложено с няколко дни. Очаквало се делегацията да дойде в София в края на юни и отново да упражни натиск върху БСП да промени позицията си. Това стана ясно от изтекла неофициално информация от пленума. Нинова категорично е заявила, че тя няма да промени мнението си по този въпрос. И е получила мощна подкрепа от присъстващите в залата.

Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП: Пленумът показа забележително единство зад лидера си. Така че трябва да нямате никакви колебания, че няма никаква промяна в нашата позиция и няма да има независимо от всички спекулации.
Петър Курумбашев - евродепутат от БСП: Това, че болшинството в ПЕС имат такова мнение по Истанбулската конвенция не означава, че всички трябва да мислят по този начин. Болшивизмът беше по-популярен преди 100 години.

В отговор зам.-генералният секретар на ПЕС в писмо до медиите заяви, че всички интерпретации по темата са безпочвени. Затова и не намира за необходимо да се коментират подобни реакции. Подчертава, че ПЕС не борави с ултиматуми, нито упражнява натиск лично срещу някого. "Винаги сме се придържали към открит диалог с всички партии помежду ни в нашето политическо семейство", казва Филибек.

Националният съвет на БСП обсъди и одобри също проектите за модернизация на Българската армия. Преди заседанието вътрешната опозиция изрази недоволство, че парламентарната група на БСП е подкрепи проектите в парламента без тази позиция предварително да е съгласувана с Националния съвет на партията. Видяха и съмнително съвпадение, че преди гласуването Нинова се срещна с американския посланик. Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро отговори, че БСП застава принципно зад модернизацията на армията, но ако се появят някакви съмнения или несъгласия при реализацията на проекта - може да променят позицията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ирак екстрадира убиец в Германия
​Ирак екстрадира убиец в Германия
Пожар затрудни движението по АМ Тракия в района на Карнобат (ВИДЕО)
Пожар затрудни движението по АМ "Тракия" в района на Карнобат (ВИДЕО)