НОВИНИ

Вселенската патриаршия се съгласи да признае Украинската православна църква

Истанбулската Вселенска патриаршия заяви, че се е съгласила да признае независимостта на Украинската православна църква, което е силно желано от Киев, но рискува да предизвика напрежение с Москва. Русия отдавна се противи на този ход, като предводителят на Руската православна църква патриарх Кирил пътува до Истанбул по-рано тази година в опит да разубеди патриаршията да предприеме стъпката.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:35, 11.10.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
вселенската патриаршия съгласи признае украинската православна църква

Президентът Петро Порошено бързо приветства решението на Вселенската патриаршия. "Това е победа на доброто над злото, светлината над тъмнината", каза той в телевизионно обръщение, добавяйки, че Украйна чака това "историческо събитие" от повече от 330 години.

Събрание на синода в Истанбул, председателствано от патриарх Вартоломей, смятан за пръв сред равнопоставените лидери на православната църква,"постанови да даде автокефалия на църквата на Украйна", се казва в официално изявление в Истанбул.

В друг ключов ход синодът се съгласи да възстанови ръководителя на украинската православна църква патриарх Филарет и Киевския митрополит Макарий на техните канонични постове след тяхното отлъчване поради спора с Москва. "По този начин горепосочените са канонично възстановени на техния йерархичен или свещенически ранг", се казва в изявлението след срещата, която започна във вторник.

Московската патриаршия, подкрепяна сериозно от Кремъл, твърди, че технически надзирава повечето от православните енории на Украйна и предупреди, че независимостта ще предизвика разрив в световната православна църква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева награди млади медици на церемонията Лекар на годината 2018
Цвета Караянчева награди млади медици на церемонията "Лекар на годината" 2018
Съдът остави в ареста иманярите, опитали да продадат златно съкровище
Съдът остави в ареста иманярите, опитали да продадат златно съкровище