НОВИНИ

Истината около термините за "османско владичество" и "съжителство"

Министерството на образованието никога не е предлагало термините османско владичество или османско робство да бъдат заменени със "съвместно съжителство". Това става ясно от внимателното изслушване на записа от пресконференцията, дадена от министерството във вторник. Напротив оттам казват, че терминът, който в момента се използва е владичество, което е равно на иго. Откъде се появи тогава информацията за замяната и коректна ли е тя?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Оператор: Огнян Колчаков
22:19, 28.01.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

На журналистически въпрос как ще се нарича епохата на Османското владичество в новите програми експертката по история Радостина Николова първо обяснява, че определенията на периодите дава историческата наука, а не учебната програма, но казва.

Радостина Николова, експерт по история: В последно време в историческото пространство аз мисля, че много отдавна затворихме един спор - присъствие, робство или т.н.- се наложи един термин, който се използва " владичество". Всъщност това е начинът, който най-лесно може да обясни управлението на чужд владетел в българските земи, произходът е от гръцки - егемон - владетел и оттам " Под игото".

Николова коментира и понятията " робство " и "владичество".

Радостина Николова, експерт по история: В момента се използват и двете понятия и това по никакъв начин не е повлияло оценката на учениците.

Дотук никъде няма "съвместно съжителство". Откъде тогава се появи то? В програмата по история за 6-ти клас след като се описва устройството на Османската империя, съпротивителните движения, изселванията на българите се стига до начина на живот на обикновените хора. Именно тогава се появява изречението какво още се очаква да прави ученика - "Да дава примери за съжителство между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието: празници и обичаи, жилище, облекло, храна."


;

Това е коректното използване на термина. За сведение - темата съществува и в досегашните учебници за шести клас, написани преди повече от 10 години, формулирана е така - "Съжителство с другите- турци, евреи, роми, арменци и други общности." Всъщност за жалост зад скандала се скрива истинската голяма и груба грешка на министерството - отпадането на цели раздели при застъпването на нова и стара програма. Най-ощетени са петокласници и шестокласници - по История те няма да учат Средновековие - цялото световно Средновековие плюс българското. Осъзнали грешката си от министерството предлагат учениците да вземат две години в една.

Радостина Николова, експерт по история: Ще направим всичко възможно в рамките на осмокласното учебно съдържание, те да добият представа за Средновековната история. - Хем Средновековие, хем 18-19 век? - Не си представяйте, че ще стане пренасяне на целия обем от учебното съдържание. Ама Средновековие се учи толкова дълго, сега ще то съберем заедно с 18 и 19 век?

Освен Средновековие, тези два випуска по география пък няма да учат и за континента Европа. Огромен проблем, който в момента министерство се опитва да замаже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът реши: Куршум джамия остава на общината
Съдът реши: Куршум джамия остава на общината
МРРБ отпуска 20 милиона лева за общини с големи проблеми във водоснабдяването
МРРБ отпуска 20 милиона лева за общини с големи проблеми във водоснабдяването