НОВИНИ

Истината за Далил

Германското следствие продължава да търси мотивите и съучастници на атентатора от град Ансбах Мохамед Далил, които го подтикнаха да се взриви по време на музикален фестивал миналата неделя. В същото време огромни противоречия се откриват в разказите на Далил пред властите в Германия и преди това - в разказите му пред наш репортер по време на неговото пребиваване в България. Взаимно отричащи се твърдения намираме и в интервюто с германския психотерапевт на Далил, предоставено специално на "По света и у нас" от телевизия ARD. БНТ е единствената българска медия, която разполага с интервюто на психотерапевта, което хвърля допълнителна светлина върху мотивите на първия атентатор самоубиец в Германия. Още от Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:20, 29.07.2016
Чете се за: 02:09 мин.
По света

Радикализиран терорист или прикрит психопат е бил Мохамед Далил? След като получава отказ на молбата за убежище в Германия, за година до средата на 2015 г. Мохамед Далил показно се опитва да се самоубие и два пъти лежи в психиатрия.

Роман Фертингер, полицията на Бавария: Неговите опити за самоубийство са несериозни - наранил си е ръцете и затова е бил подложен на психиатрично лечение.

От средата на 2015 той започва редовно да посещава психотерапевта Аксел фон Малтиц в специализиран център в град Линдау. След 40 сеанса, Фон Малтиц е сред малцината чули от Далил цялата му история.

Сириецът споделял, че в родината си е ставал свидетел на зверства, а при пристигането си в България е бил бит и затворен от полицията за два месеца, защото не искал да даде пръстови отпечатъци.

Аксел фон Малтиц, психотерапевт: Той ми разказа, че бил в една килия и за да се отиде до тоалетна е трябвало да почука, за да дойде надзирателят и да го изведе. Казали му да си подаде ръцете през прозореца. Първият път той не разбрал какво означава това и си е подал ръцете и така бил ударен с палка по наранената от снаряд ръка.

Тези твърдения на Далил са без доказателства, а и противоречат на собствените му думи, изречени пред Теодора Асенова от БНТ през ноември 2013.

Мохамед Далил, ноември 2013: Без надежда не може да се живее. България ми осигури защита и ме посрещна от все сърце и душа.

И МВР, а и свидетели, които са се срещали с Далил у нас, опровергават да е имало насилие. Теодора Асенова, която като журналист в БНТ, интервюира два пъти Далил през есента на 2013 г.

Теодора Асенова: Това, което ми каза, е, че много добре са се държали с него и тогава, когато е пресякъл българската граница. Това, което на мен ми беше казал - не е имало насилие, не е имало насилие наистина.

Защо Далил е разказвал неверни истории? За да остане в Германия?

Аксел фон Малтиц, психотерапевт: Мисълта да се върне в България за него е била крайно лоша. Той даде да се разбере, че няма да се върне там. Формулира го така - тогава се връщам директно в Сирия, защото за мен в България няма живот.

Преводачът Мажд Алгафари среща Далил на границата при влизането му от Турция в България.

Мажд Алгафари, преводач: При тях проблемът е, че те тръгват с някаква идея, с някаква нагласа, че в Германия има някакви условия. ...и това им е главната цел да избягат в германия, най-лошото е, че като стигнат там излиза, че това нещо е мит, това е терорист, който заради отчаянието си от това, което очаквал, но не го е получил, ще почне да върши актове.
БНТ: Какво те кара да смяташ, че е бил наивен?
Теодора Асенова: Самото му държание. Виждах, че каквото му каже другия бежанец Али, той го слушаше, правеше абсолютно всичко. Беше много смирен, благодареше, казваше, че мюсюлманите и християните са един народ, има един бог и по никакъв начин не разделя българите от сирийците.

Психологът Фон Малтиц казва, че Далил убедително е разказвал историите си - всеки път по един и същи начин.

Аксел фон Малтиц, психотерапевт: Аз съм имал пациенти, които са ми разказвали лъжливи истории, но те идват максимум по пет пъти и след това вече не се всяват. А той наистина идваше тук, за да получи помощ.

Фон Малтиц казва още, че Далил живеел уединено пред компютъра, без връзки с други бежанци. Можел да имитира, че е склонен на самоубийство. Изводът на психотерапевта: Далил е искал да си изгради образ на специален случай.

На 1 август Далил е имал поредния планиран сеанс при психотерапевта, където е трябвало да говори за престоя си в Германия. Седмица по-рано обаче се самовзриви в Ансбах, като рани 15 души.


Вижте още по темата:

ЕКСКЛУЗИВНО! САМО БНТ РАЗПОЛАГА С КАДРИ НА АТЕНТАТОРА ОТ АНСБАХ!

Наемодател на Мохамед Далил: За пръв път го виждам

Лице в лице с атентатора Далил

Продължават да мамят бежанци

Самоубийствен атентат на музикален фестивал в Германия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново осветление в парк Студентски
Ново осветление в парк "Студентски"
Жена загина при пожар в Русе
Жена загина при пожар в Русе