НОВИНИ

Историческа къща в Ябланица е оставена да се саморазрушава

Сграда с историческа стойност в Ябланица, в която Васил Левски е основал революционен комитет, се руши. Паметникът на културата от местно значение е дарен преди години с идеята къщата да се превърне в музей.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:48, 27.03.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Семейство Павлови даряват къщата на читалището в Ябланица през 2008 година. Две години по -късно те откупуват и втория етаж от къщата от своя роднина за 7000 лв. и даряват и него. Условието е сградата да бъде превърната в музей, предвид богатата история с която е наситена.

Маргарита Павлова: Това ще бъде едно добро за Ябланица за историята на Ябланица и за поколенията след нас. Васил Левски е основал революционен комитет през 1971-а, 3пъти е отсядал в дюкянските помещения. Димитър Общи е отсядал, даже тук е искал да убие дякон Паисий.

Генерал Гурко и щабът му също са отсядали в двра на историческата къща. През 2015-та година тя е обявена за паметник на културата от местно значение. През всичките години Маргарита и съпругът и се опитват да намерят отговор защо от читалището и от общината освен че не изпълняват желанието на дарителите, и не поддържат къщата. Председател на читалището в момента е Венка Георгиева, тя е съпруга на кмета на Ябланица Иван Цанков. Тя не пожела да застане пред камерата ни, защото е на този пост от две години. Обясни, че нямат средства за превръщането на къщата в музей и упълномощи секретаря на читалището да говори с нас.

Христо Василев Христов: Ние нямаме пари за дейност, камо ли за някакъв ремонт да изпълняваме ремонт на къщата. Сега това трябва да го направи общината, сега те смениха кметовете.

Поискахме от Венка Георгиева да разговаряме с нейният съпруг - кмета на Ябланица, но тя не ни съдейства, защото имал много високо кръвно. Нейният предшественик на поста обаче е категоричен, че е въпрос на желание да се намерят пари за емблематичната за града сграда.

Владимир Василев: Спокойно може и от дарения на граждани, от общинска администрация, по 200 лева от изявите на ансамблите.

Желание от страна на сегашното ръководство обаче няма. Нещо повече, миналия месец те дори изпращат нотариална покана за разваляне на дарението, защото не могат да изпълнят желанието на дарителите.

Толкова сме разочаровани и обидени най-вече!

Разочарованието на семейство Павлови е толкова голямо, че те на всяка годишнина на Апостола, те поднасят венец с надпис „Надежда всяка тука оставете!“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Хотелиери и жители на села в Еленския Балкан излязоха на протест
​Хотелиери и жители на села в Еленския Балкан излязоха на протест
Жена беше залята с киселина в София
Жена беше залята с киселина в София