НОВИНИ

Историческа победа на левицата на президентските избори в Мексико

Мануел Лопес Обрадoр е новият президент на Мексико. Неговите съперници признаха поражението си на проведените вчера избори. Левият популист спечели близо 53 на сто от гласовете.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:05, 02.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света

63 годишният Мануел Обрадор спечели президентските избори в Мексико с обещания за борба с корупцията, повишаване на пенсиите и политика на приятелски отношения със САЩ. Обрадор е бивш вече кмет на столицата Мексико сити.

Мануел Лопес Обрадор, избран за президент на Мексико: Повтарям обещанието си да не предам вашето доверие, доверие, което милиони мексиканци ми оказаха. Ще управлявам честно и справедливо. Няма да ви разочаровам и няма да предам своя народ.
;

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп поздрави новия мексикански президент, избран на фона на напрежение заради имиграционната политика на Белия дом.

Победата на Обрадор се обяснява с разочарованието на мексиканците от застиналата икономика и ширещата се корупция при управлението на президента Енрике Пеня.

Кампанията беше белязана от убийства на журналист и на партийни членове. Избирателната активност беше малко над 60%.

Междувременно, друг кандидат от левицата Клаудия Шейнбаум, стана първата жена, избрана на поста губернатор на столицата Мексико.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинетът на Германия поставен на карта - ще се разберат ли Меркел и Зеехофер
Кабинетът на Германия поставен на карта - ще се разберат ли Меркел и Зеехофер
Кои са проблемите в сектор Сигурност - говори Светлозар Лазаров
Кои са проблемите в сектор "Сигурност" - говори Светлозар Лазаров