В Сингапур се състоя дългоочакваната среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това е историческа първа среща между действащ американски президент и севернокорейски лидер. Двамата разговаряха на 4 очи близо час. Дали са се договорили за закриването на ядрената програма на Северна Корея и вдигането на дипломатическите и икономическите санкции срещу затворената комунистическа страна все още не е известно.

Историческо ръкостискане - първото между действащ американски президент и севернокорейски лидер. Доналд Тръмп и Ким Чен-ун пристигнаха един след друг, но навреме за срещата си в хотел Капела на остров Сентоса в Сингапур.

Двамата позираха за снимка на фотографите и размениха няколко думи.


© БТА

После президентът на САЩ и лидерът на Северна Корея се оттеглиха за разговори на четири очи, вървейки заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена - до скоро нещо немислимо.

© БТА
Срещата между Тръмп и Ким Чен-ун: Светът в очакване на историческия момент

Срещата между Тръмп и Ким Чен-ун: Светът в очакване на историческия момент

Светът е в очакване на историческия момент, когато за първи път действащ американски президент ще се срещне със севернокорейски лидер. Делегациите от...

Разговорите на четири очи продължиха около 50 минути, а след това са продължили в по-разширен формат с участието на представители на двете делегации. Няма да има съвместна пресконференция. Според предварителните съобщения Доналд Тръмп ще обобщи резултатите от разговора си с Ким Чен-ун по-късно през деня. Държавният секретар Майк Помпео ще замине за Сеул, за да информира южнокорейския и японския си колега за съдържанието на разговорите.

Очакваше се Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да засегнат въпросите за закриването на ядрената програма на Северна Корея и вдигането на дипломатическите и икономическите санкции срещу Пхенян.

Разделеният Корейски полуостров: Ключовите събития в историята на Северна Корея

Разделеният Корейски полуостров: Ключовите събития в историята на Северна Корея

Северна Корея е една от най-изолираните страни - за ключовите събития в историята ѝ от последния половин век - припомня Фани Аронова.