НОВИНИ

Историческата среща между двете Кореи: Има ли надежда за траен мир?

Исторически ден за Корейския полуостров. Лидерите на Южна и Северна Корея се срещнаха за първи път и изпратиха на света сигнал за помирение. Двамата се ангажираха да работят за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров. Сеул и Пхенян нямат подписан мирен договор, а само примирие след корейската война.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:10, 27.04.2018
Чете се за: 02:47 мин.
По света

Историческият ден беше внимателно подготвен и изпълнен с жестове с дълбоки послания и напълно нов стил на поведение на севернокорейския лидер.

Срещата беше в Панминджон в строго охраняваната демилитаризирана зона, която разделя двете страни след войната.

Ким Чен-ун дойде от Панмунгак - сградата от северната страна, а Мун Дже-ин - от Дома на мира - двамата се срещната до демаркационна линия, очертаваща границата. Двамата се ръкуваха и Ким Чен-ун прекрачи линията и стъпи на южнокорейска земя. Малка стъпка, напълно немислима допреди няколко месеца и истински скок напред в разразяването на отношенията, белязани от война и недоверие. Жест на добра воля и послание за промяна в курса на Пхенян. След това на свой ред и Мун Дже - ин стъпи за кратко на севернокорейска земя.

Денят започна с ръкостискане на демаркационната линия между двете страни. От самото начало до края на деня двамата лидери показаха широки усмивки и подчертана добронамереност един към друг. Ким Чен-ун дори се пошегувал, че повече няма да буди Мун Дже-ин с ракетни опити, обикновено провеждани от Пхенян пано сутрин. Първият кръг от разговори беше в Дома на мира.

Ким Чен-ун, лидер на КНДР: Днес сме на стартовата линия, от която започва да се пише новата история на мир и просперитет в междукорейските отношения.
Мун Дже - ин, президент на Южна Корея: Надявам се, че ще можем да говорим откровено и да постигнем споразумение като подарък за корейците и за хората по света, които желаят мир.

Разговорите бяха прекъснати за кратко и двамата лидери обядваха поотделно. След това заедно посадиха борово дръвче в почва, донесена от различни краища на полуострова и откриха паметна плоча с надпис: "Посаждаме мир и благоденствие". Последва нов кръг разговори, след което Мун Дже - ин и Ким Чен - ун подписаха обща декларация.

Мун Дже - ин, президент на Република Корея: Ясно декларирам, че Южна и Северна Корея ще си сътрудничат тясно за пълно премахване на ядрените оръжия от Кореюйския полуостров.
Ким Чен- ун, лидер на КНДР: Ще положим усилия да направим така, че споразумението, подписано днес пред очите на целия свят, да не последва съдбата на предишните споразумения.

Двамата лидери ке ангажираха още да спрат враждебните действия по суша, въздух и вода, да прекратят излъчването на пропаганда по границата, да подновят срещите на разделени семейства, както и президентът Мун да посети Пхенян през есента. Ние сме една нация - каза севернокорейският лидер - отне ни доста време да си стиснем ръцете.

Денят завърши с прием, на който към двамата лидери се присъединиха и съпругите им.

;

Повратен момент в отношенията между двете страни - такава е оценката за срещата на този етап. Духът ѝ разко контрастира с атмосферата допреди зимната Олимпиада, когато дойде след като преди по-малко от година Пхенян извърши ядрени изпитания и тестове с междуконтинентали ракети, в отговор на които на страната бяха наложени сурови санкции.

Сега от войнствената реторика не е останала следа. Коментира се, че увереността на Ким Чен-ун идва от факта, че той е убедил света да го приема като лидер на ядрена сила. Но също така според анализатори Ким Чен-ун знае, че оръжията му са най-мощни, когато са в покой.


Сега на ход е Вашингтон. Президентът Тръмп трябва да посети най- напред Сеул, а след това и Пхенян - в края на май или началото на юни. Остава и доза оправдан скептицизъм относно волята на Пхенян, докато декларациите за разоръжаване и приятелство не бъдат подкрепени с конкретни действия.

"Важна първа крачка" за решаване на конфликта между Северна и Южна Корея, край на войната - това са част от реакциите след срещата на лидерите на Северна и Южна Корея. В туитър американският президент - Доналд Тръмп, написа, че се случват хубави неща, но само времето ще покаже какъв ще е резултатът.

Корейската война е на път да свърши. САЩ и американският народ трябва да са много горди от това, което се случва сега в Корея.

Положителна оценка и готовност за помощ дойдоха от Москва.

Алексей Зайцев, говорител на външното министерство на Русия: Оценяваме положително заключенията в декларацията, подписана след срещата между двете Кореи. Готови сме да улесним практическото сътрудничество между Северна Корея и Южна Корея, включително и с развитието на тристранно сътрудничество в различни отрасли.

Китай приветства политическата решителност и куража на президента Мун Дже-ин и севернокоерйския лидер - Ким Чен-ун и заяви, че се надява импулсът в отношенията да бъде запазен. Япония изрази одобрението си.

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония: Бих искал да приветствам искрения диалог между президента Мун Дже-ин и лидера Ким Чен-ун, посветен на различни теми, включително и на ядреното разоръжаване. Това е положителна стъпка за цялостното решаване на конфликта със Северна Корея.

Важно е да приветстваме самата среща, предстои още много работа, но е важна първата крачка - това пък заяви генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг. Франция, Великобритания, Германия, Италия също изразиха задоволство от историческия момент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция и Германия застават зад проекти за нов европейски изтребител и боен дрон
Франция и Германия застават зад проекти за нов европейски изтребител и боен дрон
В Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на премиера Дънчила
В Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на премиера Дънчила