НОВИНИ

Историческа среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин са първите ръководители на двете държави, които разговарят от повече от 10 години. Срещата, която продължава и в този час, се провежда в наричаното "село на мира" Панминджон.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:20, 27.04.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Малко след 3 часа българско време, двамата лидери се здрависаха и символично всеки от тях пресече границата между двете Кореи. Ким Чен-ун е първият севернокорейски ръководител, стъпил на южнокорейска територия.


;

Лидерите обсъждат ситуацията на Корейския полуостров и заявката на Пхенян да прекрати ядрената си програма. Мун Дже-ин изтъкна, че е готов "да води преговорите цял ден", ако се наложи. Ким Чен-ун заяви, че срещата може да помогне "да се навакса изгубеното време".

;

Срещата между лидерите показа готовността им да разговарят въпреки натрупаните проблеми през десетилетията, отбеляза кореспондентът на БНТ за Азия Георги Джартов. По думите му срещата е показала, че двамата лидери са добронамерени един към друг.

Имаше много усмивки, много прегръдки, което беше доста неочаквано за подобна среща на лидери на държави, които технически са в състояние на война, коментира Джартов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интеграцията на Западните Балкани -  тема на лидерската среща в Скопие
Интеграцията на Западните Балкани - тема на лидерската среща в Скопие
9 младежи загинаха  след порой в  Израел
9 младежи загинаха след порой в Израел