За първи път руският президент Владимир Путин ще разговаря лично с украинския си колега Володимир Зеленски, откакто той пое поста. Двамата са в Париж за среща на "Нормандската четворка". Зеленски и Путин, заедно с лидерите на Франция и Германия ще търсят решения за бъдещето на Източна Украйна.

След три години застой, съдбата на Източна Украйна отново е на масата на преговорите. Историческа среща. Исторически пробив обаче, не се очаква.

Разговорите във френската столица ще се фокусират върху Минските споразумения отпреди 5 години - които предвиждаха незабавно спиране на огъня, изтегляне на тежките оръжия, връщане на Киев на териториите под сепаратистки контрол, даване на автономия на тези територии и провеждане на местни избори.

Украинската опозиция изпрати Володимир Зеленски във френската столица с масови протести. Опасенията им са, че доскорошният комедиен актьор ще капитулира пред Владимир Путин.

В Източна Украйна надеждите отстъпват пред страха от разрастване на конфликта.

Олексий Бобир, собственик на завод: Единствено искам стрелбата по фабриката да спре. Хората да започнат да живеят нормално, да работят нормално.

"Нормандската четворка" се среща в момент, когато Франция вече пети ден е блокирана от транспортна стачка заради пенсионната реформа. В Елисейския дворец гледат на форума и като шанс Еманюел Макрон да възстанови имиджа си.