НОВИНИ

Исторически ден за България и Македония

Исторически ден за България и Македония. Двете държави подписват днес Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 01.08.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Министър-председателят Бойко Борисов пристига в Скопие, придружаван от четирима министри. Българската делегация ще бъде посрещната с държавни и военни почести. По-късно премиерът Бойко Борисов ще има двустранни срещи с македонския премиер Зоран Заев, с президента Георге Иванов и с председателя на парламента Талат Джафери.

Договорът за добросъседство между България и Македония трябва да бъде подписан днес следобед, след което двамата премиери ще дадат брифинг.

Подписването на документа беше договорено по време на посещението на македонския премиер Зоран Заев в София през юни. Договорът предвижда да се създаде комисия, която да разгледа обективно-историческите събития, а двете държави да провеждат и съвместни чествания на личности и общи събития от историята. В документа се казва още, че двете страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга. България и Македония се задължават да предприемат ефикасни мерки срещу недобронамерена пропаганда. За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете държави.

По време на посещението в Скопие ще бъдат подписани и меморандуми за сътрудничество в областта на природния газ и транспорта.

Договорът стъпва на текста на декларацията между двете страни от 1999 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Повдигнаха обвинение на майката, която изостави детето си край градинка в София
​Повдигнаха обвинение на майката, която изостави детето си край градинка в София
В Русе отново пръскат срещу комари
В Русе отново пръскат срещу комари