Исторически ден за Япония - за първи път от 200 години насам абдикира император. Акихито се отказа от трона в полза на сина си - принц Нарухито. Император Акихито произнесе последната си реч, а в полунощ в Страната на изгряващото слънце започва Новата ера. Наречена е Рейва, което означава ред и хармония.

Денят за император Акихито започна в шинтоистки храм, където, облечен в традиционни дрехи, той съобщи на митичните предци решението си за оттегляне.

Храмът е символичен дом на богинята на Слънцето, почитана като прародителка на японските монарси. След ритуала последва церемонията по абдикацията, която се проведе в една от залите на императорския дворец.

Освен император Акихито и императрица Мичико, на нея присъстваха около 300 официални лица. В залата бяха внесени държавните и лични печати на семейството, както и традиционните регалии - свещен меч и скъпоценности - символ на императорската фамилия.

Акихито, император на Япония: Днес приключват задълженията ми като император. Изразявам сърдечна благодарност към хората, които ме приеха и подкрепяха като символ. Заедно с императрицата, се надяваме Новата ера, която започва утре, да бъде мирна и ползотворна. Молим се за мир и щастие на нашата страна и на всички хора по света.

Преди да напусне залата, Акихито се поклони на присъстващите. Така - за около 10 минути, се смениха две императорски ери. Формално, Акихито ще сложи край на 30-годишното си символично управление в полунощ. Утре първата си реч като император ще произнесе принц Нарухито.

Въпреки дъжда, стотици японци се събраха край двореца в Токио, за да станат част от историческото събитие и да засвидетелстват уважението и благодарността си към император Акихито.

Японският император Акихито абдикира в полза на сина си

Японският император Акихито абдикира в полза на сина си

Днес японският император Акихито отстъпи престола на най-големия си син и престолонаследник Нарухито. Това е първата абдикация на император от повече...