НОВИНИ

Исторически момент: Македония каза "Да" за промяна на името

Историческо решение за Македония - с 81 гласа "за" парламентът в Скопие одобри промени в Конституцията, с които страната ще промени името си на Република Северна Македония. Така на практика се отваря пътят си към членство в НАТО и ЕС. За да влезе в сила Преспанският договор и Македония официално да смени името си, споразумението трябва да бъде ратифицирано и от гръцкия парламент.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:20, 12.01.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

81 гласа "за" - толкова бяха достатъчни в 120-местния македонски парламент, за да бъдат одобрени законодателните промени. След 27 години спор с Гърция, Македония реши да промени името си на Република Северна Македония.

Вотът беше предшестван от месеци на съпротива от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, а повечето депутати в редиците на бившия премиер Груевски бойкотираха заседанието. Част от тях, обаче, подкрепиха промените в конституцията. Крачка, която премиерът Зоран Заев определи като "историческа". По думите му, това е финално потвърждение за македонска идентичност и език.

Близо 90% от гражданите, гласували на референдума за промени в конституцията, казаха "да" на новото име. Но пред сградата на парламента десетки протестиращи скандираха "предатели"

Сега решението на македонския парламент трябва да бъде одобрено и от президента Георге Иванов, който се очаква да наложи вето.

След това топката отива в полето на Гърция, която също трябва да ратифицира споразумението от Преспа. Досега Атина блокираше пътя на Скопие към НАТО и ЕС. Опозиционната Нова демокрация заплаши, че ще гласува "против". Несъгласни с договора с Македония са и от Независими гърци. Призивите на лидера им Панос Каменос да напуснат управляващата коалиция и да свалят правителството, обаче, бяха отхвърлени.

Така премиерът Алексис Ципрас и неговата СИРИЗА се очаква да запазят властта си. Самият Ципрас беше сред първите, които поздравиха Скопие за историческото решение. Приветствия за снощния вот изпратиха и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест на жълтите жилетки - на прицел са френските банки
Пореден протест на "жълтите жилетки" - на прицел са френските банки
Без валежи в събота - времето ще е слънчево, но студено
Без валежи в събота - времето ще е слънчево, но студено