Историята по българските земи от каменната епоха до края на 14 век представят създателите на туристическата дестинация "Исторически парк" край варненското село Неофит Рилски. Първият етап от мащабния проект на стойност 50 милиона лева, трябва да бъде завършен до края на май месец.

Неофит Рилски, Ветрино

Повече от 5 години подготовка, година и половина усърдна строителна дейност и атракцията Исторически парк вече впечатлява преминаващите край варненското село Неофит Рилски. Посреща ги 13 метрова скулптура на тракиец, който стреля в небето, опълчвайки се на боговете. На втори план остават няколко сгради, които ще бъдат завършени до края на май, обещава доц. Николай Нинов един от инициаторите на проекта.

доц. Николай Нинов, инициатор на проекта "Исторически парк": Входната крепост, която е на база на видинската крепост - последната българска крепост, паднала под турско робство, тя ще е напълно завършена. След нея минаваме през Халколит и Неолит. Имаме 8 къщи от халколитна и неолитна епоха, след това имаме тракийска епоха - храм на Кибела, дворец и три гробници. Правим тази мраморна, абсолютно автентична, тежка, истинска врата, която никой досега не е правил.

За да отговарят на съвременните изисквания за безопасност повечето сгради имат конструкции от стоманобетон, които обаче обличат с подходящи материали, за да изглеждат автентично. Колоните и вратите на тракийския дворец например са от мрамор, доставен от Гърция и обработен от най-добрите специалисти в сферата. Със същото внимание към детайла се работи и на останалите места в парка.

доц. Николай Нинов, инициатор на проекта "Исторически парк": Според мен тук човек би видял дворец възстановен и ще е много по-ценно да отиде в Плиска или Преслав да стъпи по оригиналните камъни, където са вървели нашите царе.

Актьори в автентично облекло ще въвеждат в бита на прабългари и славяни, а в сувенирния магазин ще могат да се намерят както реплики на ценни находки от различни епохи, така и историческа литература, комикси, произведения на изкуството.