НОВИНИ

Исторически пробив: Доналд Тръмп ще разговаря с Ким Чен-ун

Немислимото доскоро може и да стане факт - Доналд Тръмп ще разговаря с Ким Чен-ун. Изненадващата новина за срещата между американския президент и севернокорейският лидер беше определeна като исторически пробив. Още за политическия хазарт на 21-и век, подробности за срещата и реакции от Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:00, 09.03.2018
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Доналд Тръмп - президент на САЩ (19.09.2017): Човекът ракета е на самоубийствена мисия за себе си и за своя режим.

Изявление на Ким Чен-ун 22.09.2017

"Със сигурност ще озаптя умствено изостаналия американски старец с огън"

В продължение на година слушахме размяна на обиди между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, двамата поставиха света на прага на ядрена война миналата година, а сега се случва немислимото и те ще седнат да разговарят очи в очи. Съобщението дойде от южнокорейска делегация, която брифира Белия дом за напредъка в подготовката на срещата Сеул-Пхенян през април.

Чун Ею-йо - директор на Службата за национална сигурност на Южна Корея: Ким Чен-ун изрази нетърпение да се срещне с Тръмп възможно най-скоро. Президентът Тръмп оцени високо брифинга и обяви, че би се срещнал с Ким Чен-ун до май месец, за да се постигне окончателна денуклеаризация.

;
Туит: Ким Чен-ун е говорил пред южнокорейските представители за денуклеаризация, не само за замразяване. Също без ракетни тестове на Северна Корея през този период време. Голям напредък беше постигнат, на санкциите ще останат, докато бъде постигнато споразумение. Подготвя се среща.

Разбира се, последва и туит на Доналд Тръмп, с който той потвърждава, че се подготвя среща.

Не е ясно в какъв формат и къде ще се проведе подобна среща, вероятни локации са китайската столица Пекин или Къщата на мира в село Пханмунджом в демилитаризираната зона между двете Кореи. Държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън заяви, че организирането на подобна среща ще отнеме седмици и подчерта, че Съединените щати и Северна Корея са далеч от етапа на преговори.

Рекс Тилърсън - държавен секретар на САЩ: Хората продължават да се затрудняват да правят разлика между преговори и разговори, когато става въпрос за Северна Корея. Условията не са подходящи за преговори, но от известно време казваме, че сме отворени за разговори и явно в ума на президента Тръмп е дошло времето за това.

Коментар от Пхенян няма, но от цял свят заваляха реакции за историческия пробив. Европейската комисия определи планираната среща като положително развитие, а съюзникът на Вашингтон в региона Япония направи изявление, с което подчерта, че нямат дипломатически различия.

Шиндзо Абе - премиер на Япония: Високо оценявам промяната в позицията на Северна Корея. Тя е резултат от сътрудничеството между Япония и Съединените щати.

Китай призова за политическа смелост, а Русия обяви, че подобни разговори са необходими за нормализиране на ситуацията на корейския полуостров.

Гън Шуан - говорител на МВнР на Китай: Надяваме се всички страни да покажат политически кураж, да вземат правилните политически решения, да не пестят усилия за възобновяване на разговорите за мирно решение на конфликта.
Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Преди всичко вярваме, че това е стъпка в правилната посока.

Северна Корея извърши 6 ядрени опита, притежава ракета, която може да достигне американска територия. Но Зимната Олимпиада в Южна Корея отвори възможност за дипломатически обрат. Северна Корея не за първи път се опитва да договори среща с американски президент, за Пхенян това е голяма победа, защото по този начин Северна Корея получава признание на равноправна ядрена сила, коментират световните медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Септември плати парична гаранция от 130 000 лева
Кметът на Септември плати парична гаранция от 130 000 лева
България се рекламира на ИТБ-Берлин като целогодишна дестинация
България се рекламира на ИТБ-Берлин като целогодишна дестинация