30 години след падането на Берлинската стена и обединението на Германия десните популисти постигнаха на регионалните избори, в две провинции в бившата ГДР, исторически резултат. Въпреки това първа политическа сила в Саксония, с главен град Дрезден, остава консервативният Християндемократически съюз. В Бранденбург, със столица Потсдам, социалдемократите успяха да отстоят лидерската позиция. Търсенето на коалиционни партньори се оказва трудно, защото никой не иска да се коалира с "Алтернатива за Германия".

В деня след вота двете управляващи Федералната република партии продължиха да отдъхват с облекчение. На избирателите казват, че са осъзнали излъчения сигнал за тревога.Заявяват, че ще обърнат много по-голямо внимание на източната част, че ще се погрижат за структурно-слабите региони, а както и за пограничната криминална престъпност. Всичко това са теми, с които спечели "Алтернатива за Германия". Все още обаче никой не е представил план, как да бъде спрян възхода на десните популисти.

Йорг Мойтен, лидер на "Алтернатива за Германия": Нека да кажа очевидното, изборите вчера излъчиха един победител и това е "Алтернатива за Германия". Всички останали партии изгубиха избиратели, с изключение на "Зелените". Ние сме щастливи. Утвърждаваме се като значима политическа сила, която привлича избиратели от целия спектър.

Заради резултатите вчера борсата във Франкфуркт отвори със загриженост. Символичната сила на вота точно в деня на 80-тата годишнина от нападението на Хитлер над Полша, може и да се отрази на чуждестранните инвеститори, които ще избягват източна Германия. Хората там остават разделени в позициите си.

Бодо Розенбаум, Дрезден: Много съм доволен от резултата и от факта, че "Алтернатива за Германия" спечели толкова много.
Роналд Хейновски, Дрезден: Резултатът не носи удоволетворение, а дълбоко разочарование, че "Алтернатива за Германия" получи толкова много гласове. Това е партия, която не иска да носи отговорност и нямам обяснение, как може да събере такава подкрепа.

Високият резултат на десните популисти в бившата ГДР показва, че 30 години след падането на Берлинската стена, разделението между Изток и Запад не е преодоляно.