Исторически вот за импийчмънт на президента Доналд Тръмп в доминираната от демократите долна камара на американския Конгрес. Обвиненията са за злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса. Фактическо отстраняване от длъжност обаче е малко вероятно, защото зависи от доминирания от републиканците Сенат, който ще гледа делото през януари.

Оказване натиск над Украйна за разследване на политически опонент - бившия вицепрезидент Джо Байдън и сина му, и възпрепятстване работата на Конгреса чрез осуетяване явяването на свидетели по случая. По тези обвинения срещу Доналд Тръмп дебатира в продължение на часове Камарата на представителите, водена от своя председател Нанси Пелоси.

Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите: Трагично е, че безразсъдните действия на президента направиха импийчмънта необходим. Той не ни остави избор. Днес обсъждаме установения факт, че отново е нарушил конституцията. Той е реална заплаха за националната сигурност.

В самото начало на сесията републиканците дадоха да се разбере, че ще направят всичко за да блокират процедурата. Залата отхвърли тяхно предложение за прекъсване на заседанието. Дебатите преминават при демонстрация пред Капитолия за отстраняване на Доналд Тръмп.

73-годишният президент отрича прегрешения и определя процедурата като "пълна измама". В писмо той обвини председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в изкривяване на правосъдието и опит за преврат. Процедурата осъди и вицепрезидента Майк Пенс.

Майк Пенс, вицепрецидент на САЩ: Днешното гласуване в Камарата на представителите е позор и създава опасен прецедент за страната ни.

Вотът е прелюдия към съдебен процес в Сената през януари. За отстраняване на държавния глава там трябва да гласуват две трети от сенаторите или поне 20 републиканци в 100-членната горна камара.

Досега долната камара е гласувала за импийчмънт на двама президенти - Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. И двамата обаче остават на поста.

​Камарата на представителите ще гласува по отстраняването на Тръмп

​Камарата на представителите ще гласува по отстраняването на Тръмп

Долната камара на американския Конгрес ще гласува импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Шест часа ще се водят дебатите - реши съдебната комисия. А ча...